Ginekologija i opstetricija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 11777 | Broj poruka: 85227

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


cista


Autor Poruka

Draga

17.05.2002. 23:14

Postavljena mi je dijagnoza Cystis adnexorum 1.sin, pa sam dobila uputu za punkciju ciste pod kontrolom UZ.
Mozete li da mi malo pojasnite kako se obavlja punkcija, da li se koristi anestezija, da li dugo traje, da li se ostaje u bolnici?
Puno pozdrava

Doc.dr.sc. Sanja Kupešić

20.05.2002. 22:54

Poštovana,
Punkcija ciste pod kontrolom ultrazvuka obavlja se u ležećem položaju i pod kontrolom vaginalne ultrazvučne sonde. U ovisnosti o veličini ciste, Vašim subjektivnim tegobama i sl l, a u dogovoru s liječnikom možete zahtijevati ili će Vam se preporučiti analgezija (obično intravenskog tipa). Tada se nakon toalete rodnice i vanjskog spolovila uvodi vaginalna sonda presvučena sterilnom navlakom na koju se montira vodilica igle, te se nakon prikaza iste na ekranu uvodi igla i pod kontrolom ultrazvuka cista se prazni, a sadržaj ciste se pošalje na citološku ,a po potrebi i na mikrobakteriološku analizu.
Uobičajeno je postupak provesti po principu dnevne bolnice, ali ukoliko ćete osjećati bolnost ili anksioznost možete planirati jednodnevni boravak u bolnici.