Ginekologija i opstetricija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 11777 | Broj poruka: 85227

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


seksualni odnosi i trudnoća


Autor Poruka

Ena

17.05.2002. 21:37

Poštovana Dr!
U 29. sam tjednu trudnoće i imam prilično veliku želju za sek. odnosima, ali i psihičku barijeru da se bebi nešto ne dogodi.
Znam da sama moram odlučiti ovisno o tome kako se osjećam, ali me zanima mišljenje stručnjaka tj. da li postoji koja tjedna granica kada stati s odnosima.
Imam još jedno pitanje, prvo dijete (sina) rodila sam 18 dana prije termina pa me zanima da li i ova trudnoća može završiti u 38. tjednu tj. da li tu ima kakve povezanosti ili je prvi put bilo slučajno.
Srdačni pozdravi!

Doc.dr.sc. Sanja Kupešić

20.05.2002. 22:59

Poštovana,
Ukoliko je lokalni ginekološki nalaz uredan, ukoliko nemate ginekološku ili urinarnu infekciju, ukoliko suprug nije visoko rizičnog spolnog ponašanja, možete do dva tjedna prije očekivanog termina trudnoće imati spolne odnose (frekvencija , intenzitet i odabir položaja ovisi o skladu spolnih partnera i njihovim navikama i sklonostima). Preporučljivo je odnose imati uz primjenu prezervativa (zaštita od infekcije, ali i prostaglandina koji su sastojak sjemene tekućine, koji može pogodovati otvaranju materničnog grlića).
Rođenje 18. dana prije očekvianog termina praktički odgovara pordu u terminu i ova činjenica Vas ne bi trebala brinuti, te ne morate očekivati sličan slijed događaja i u ovoj trundoći-