Ginekologija i opstetricija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 11777 | Broj poruka: 85227

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


cista


Autor Poruka

Ksenija

26.05.2002. 23:06

postovana Dr.,

Vec nekoliko godina mi se javljaju , s vremena na vreme vodene ciste na desnom jajniku koje prouzrokuju jake bolove. Menstruacije su mi do sada uredne, imam jedno dijete. Doasadasnja terapija je obuhvatala samo neke kontraceptive, ciste su se tako smanjivale i ponekad pucale> Sada sam radila analizu estrogena i progestina 17. dana ciklusa. Estrogen je bio u granicama normale a progesteron 1.96.Lecnik mi je prepisao primolut 3 meseca. Da li je to efikasna terapija, hoce li se one opet javljati, sta je njihov uzrok? Zahvalna .

Doc.dr.sc. Sanja Kupešić

27.05.2002. 14:08

Poštovana,
Terapija koju Vam je savjetovao liječnik je progestagenska terapija koja se smatra veoma uspješnom u slučaju vodenih, folikularnih cista i može se očekivati regresija (poboljšanje) Vašeg nalaza na jajnicima. Ipak, činjenica da imate opisane probleme navodi Vas na potrebu redovite kontrole (ultrazvučne / ginekološke) i nužnost povremene hormonske terapije koja je metoda liječenja u ovakovim slučajevima.