Ginekologija i opstetricija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 11777 | Broj poruka: 85227

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Cista jajnika


Autor Poruka

AMMBER

04.12.2001. 20:15

Postovana doktorice,

Javljam Vam se u svezi stanja moje bake. Posto nemam njezinu medicinsku dokumentaciju uza sebe, na laički način ću Vam objasniti njezine tegobe.
Pregledom prije otpr. godinu dana ustanovljena joj je cista desnog jajnika, koja je ove godine u petom mjes. bila veličine 6 cm, no sada je 12 cmX5. Baka ima 78 godina, srcani je bolesnik, pa operacija nije preporucljiva. Pisem iz Pule.
Ima lagani krvavi iscjedak, ovih dana ce na eksplorativnu kiretazu pa da se vidi detaljnije stanje.
Znam da su godine u pitanju, ali voljela bih da mi otprilike navedete Vase misljenje, ako treba u slijedećoj poruci detaljnije cu Vam navesti vrijednosti pretraga koje je učinila (UZV, KKS..)
Voljele bismo dobiti stručan savjet, pa ako biste mogli nas informirati postoji li u Zagrebu mjesto ili suvremeniji način operiranja starijih bolesnica sa cistama na jajnicima, obzirom na srce. - laser ili sl.
Ukoliko biste mogli nam dati kontakt telefon ili adresu Vase privatne prakse ( cini mi se da sam tako shvatila gledajuci emisiju "Govorimo o zdravlju"blunk, da Vam se obratimo, a novac uistinu nije u pitanju.

Ispricavam se na ev. konfuznosti poruke, malo je nezgodno dosta toga objasniti i pitati u relativno malo prostora.
Pozdrav i srdacne zahvale,
zabrinuta Ammber

Doc dr. sc. S. Kupešić

05.12.2001. 00:08

Poštovana,
Što se tiče zdravlja Vaše bake, bilo bi najvažnije učiniti detaljne ultrazvučne pretrage (transvaginalni color dopler i ukoliko ste u mogućnosti trodimenzionalni power doppler) kako bi se procjenila ne samo morfologija cističnog tumora, već i analizirale karakteristike krvožilnosg protoka koje s velikom preciznošću mogu razlikovati dobroćudne od zloćudnih lezija. Bilo bi uputno odrediti i razinu tumorskih markera od kojih je najznačajniji CA 125. Nimalo nije simpatično da cistični tumor raste, te da su se javili znakovi krvarenja u postmenopauzi. Preporučila bih da se Vaša baka što hitnije obrati nadležnom liječniku kako bi se poduzele sve dijagnostičke mjere i usmjerio što efikasniji terapijski postupak. S obzirom na bakinu dob bilo bi dobro kada netko od renomiranih ultrazvučnih stručnjaka u Pulskoj regiji napravio orijentacijski pregled (npr. Dr Akšamija ili Dr Modrić) i uputio Vas na daljnje postupke respektirajući opterećenje od strane kardiovaskualrnog sustava. Ukoliko se želite konzultirati u našoj ustanovi prilažm i brij telefona, kao i adresu Zavoda za humanu reprodukciju i menopauzu Klinike za ginekologiju Sveti Duh, Sveti Duh 64, tel 01 37 12 109. Puno sreće u daljnjem liječenju Vaše bake.