Ginekologija i opstetricija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 11777 | Broj poruka: 85227

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Miomatozni uterus


Autor Poruka

Ivana

04.12.2001. 13:26

Poštovana doktorice !

Imam 43 godine i miomatozan uterus , te kroničnu upalu lijevih andeksa.
uterus povečan 59x 63 mm s dva miomatozna čvora, jedan sprije da 29x27 mm fasc građe i jedan straga 19x25mm fasc građe.protoci art uterin RI o,78 uredni Cerviksa RI
RI= o,68 uredni Endometreij proširen 12,9mm.Detektirani protoci u čvorovima od RI o,58_RI o,68 uredni.
Budući da sam se žalila na bolove u križima i trtičnom dijelu ,te zimici i nervozi liječnik je to prepoznao kao premenopauzu te mi je prepisao Climen .Climen trošim već osam mjeseci ,a spomenute tegobe se nisu smanjile .Bolovi u križima su još jači ,a posebno za vrijeme menstruacije ,te su se pojavili i bolovi u dojkama (teške dojke).
Jedna liječnica mi je napomenula da Climen nije pravi izbor za miome već jedan drugi koji nisam zapamtila .

Molim Vaše mišljenje !


Sa štovanjem!

Doc dr. sc. S. Kupešić

05.12.2001. 00:13

Poštovana gospođo,
Miomatozni čvorovi najčešće regrediraju tijekom menopauze, međutim kod nekih se pacijentica koje koriste hormonsko nadomjesno liječenje može pojaviti daljnji rast mioma. Stoga bi bilo uputno učiniti kontrolni ultrazvučni pregled kako bi se provjerila veličina mioma i ocijenio stupanj njihove prožiljenosti, te odredilo možete li dalje koristiti hormonsku terapiju. U posljednje vrijeme brojne pacijentice pokušavaju primjenu Activelle (kombiniranog hormonskog nadomjestka), na čiju primjenu inicijalni rezultati pokazuju smanjeni porast miomatoznih lezija. Zbog tegoba od strane dojki svakako bi se trebali uputiti na pregled, ultrazvučnu i RTG dijagnostiku.