Ginekologija i opstetricija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 11777 | Broj poruka: 85227

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


ciste?


Autor Poruka

antonija,23 godine

07.06.2001. 12:59

prilikom odnosa sa deckom osjecam bolove u podrucju pored jajnika,pa me zanima da li je mozda rijec o cistama?inace i tokom ciklusa,negdje oko ovulacije isto osjecam bolove u tom podrucju,kao da me nesto "probada kroz jajnike".to vec traje nekih 6 mjeseci.da li je moguce da imam cistu koja bi eventualno mogla ostetiti jajnik ukoliko ju ne lijecim-da li je vec do toga mozda doslo?da li to znaci i da cu ostati neplodna?biste li mi preporucili ultrazvucni pregled ili kompletan ginekoloski?nisam jos nikada bila kod ginekologa i zanima me je li potrebno raditi bas obavezno Papa test na djevojci kao sto sam ja(do prije 2 mjeseca djevica,spolni odnosi sa kondomima iskljucivo)?

doc.dr. S. Kupešić

07.06.2001. 23:18

Poštovana Antonija,
Pohvalno je da se brinete o Vašem reprodukcijskom zdravlju i mislim da bi bilo pametno učiniti dodatne pretrage. Ultrazvuk i to transvaginalnim pristupom potvrditi će ili opovrgnuti sumnju radi li se o kakvim cističnim promjenama na jajnicima. Preporučila bih Vam da takav pregled planirate neposredno po prestanku menstruacijskog krvarenja (između 5. i 10. dana m. ciklusa). Željela bih Vas umiriti sa konstatacijom da se u sredini ciklusa kod brojnih žena koje ovuliraju može javiti kratkotrajna bolnost, te da se osjećaj nelagode može javljati i tijekom prvih spolnih odnosa. Ipak, kako biste se umirili, bilo i poželjno učiniti ovu pretragu, kao i Papa nalaz.
Ipak, nemojte biti zabrinuti do te mjere da razmišljate o neplodnsoti kao mogućoj komplikaciji Vaših povremenih bolova. S nadom da će prvi ginekološki pregled pokazati Vaše zdravlje, srdačno Vas pozdravljam.

nena

08.06.2001. 18:06

Dobar dan,
na pregledu bubrega mi je pronađena i cista na desnom jajniku vel.1,7-2,0 cm.
Što učiniti dalje'
Imam 33 god. i nisam rađala. Ciklusi su mi redoviti i nisu bolni. Ne osjećam bolove zbog ciste.
Hvala, nena

Misic12345

25.05.2021. 17:45

Poštovani, bila sam na gin pregledu kad mi je bio 27.dan ciklusa. GIN je rekao da vidi da je jedan jajnik policističan. Do sad nikad na pregledu nije bilo više cista na jednom jajniku. Isto tako vidio je malu vodenu cistu. Rekao je da to ništa nije strašno i nije mi ništa preoisao. Pitao me je li mi to 17.dan ciklusa, ja sam odgovorila da je 27.dan ciklusa i da mi ciklusi variraju 30-35 dana, nekad kraće nekad duže. Ja sam imala spolne odnose u vrijeme podnih dana. Mislite li da je nemoguće da sam imala ovulaciju s obzirom na ciste. Je li moguća ikako trudnoća. Sad mi je 33.dan ciklusa i još nema menstruacije a sise su mi bile čvrste a od jučer mekane i osjećam da trebam dobiti ali nikako. Mogu li se ikako riješiti cista na jajniku?

Ivo Balenović, dr. med.

26.05.2021. 11:20

Poštovana nena, najvjerojatnije se radi o folikulu (jajnoj stanici). Ipak, savjetujem da uradite ginekološki uzv.

Ivo Balenović, dr. med.

26.05.2021. 11:20

Poštovana Misic, ako Vam liječnik ništa nije propisao, vjerojatno se radi o blago policističnom jajniku koji ne remeti hormonsku ravnotežu. Ne mogu znati da li je ovaj ciklus bila ovulacija. Ako sumnjate na trudnoću savjetujem da uradite test.