Ginekologija i opstetricija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 11777 | Broj poruka: 85227

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Cistično uključenje


Autor Poruka

Claudia

01.09.2002. 21:54

Cijenjena dr.Kupešić! Imam 44 godine,i u posljednjih nekoliko mjeseci neredovite menstruacije.Nalaz ginekologa glasi ovako:vaginosonografski uterus je prazan.Lijevo se prikaže cistično uključenje 40x28mm. Dg.AMENORRHOE SEC. FOLLICULUS PERSISTENS OVARII SIN. Lijepo Vas molim da mi "laički" objasnite nalaz.Jako sam zabrinuta i uplašena.Dali je moja situacija jako opasna,i što činiti dalje? PS.Za terapiju sam dobila tablete PROVERA Unaprijed zahvaljujem

prof. dr. Josip Djelmiš

02.09.2002. 21:18

Poštovana gospođo Claudia,
Doc. dr. Sanja Kupešić nije u mogućnosti odgovoriti na Vaše pitanje pa mi dozvolite da ja to učinim.
U Vašoj dobi lagano popušta rad jajnika. Ovulacije češće izostaju pa su zbog toga i menstruacije neredovite. Zbog toga što izostane ovulacija, folikul ne prsne (na ultrazvučnom pregledu se nađe manja cista jajnika), a menstruacije izostaju. Promjene Vas ne bi trebale zabrinjavati. Javite se ginekologu koji će Vam prepisati jedan od gestagena (Provera, Utrogestan, Dabroston ili slično) od 19. dana ciklusa kroz 7 dana. Na taj način će Vam se regulirati menstruacijski ciklusi, a ciste jajnika će nestati.

Srdačan pozdrav, prof. dr. Josip Djelmiš