Ginekologija i opstetricija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 11777 | Broj poruka: 85227

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


clomifen


Autor Poruka

Sanja

25.09.2001. 12:04

Postovana doktorko!

U braku sam vec dvije godine i nemam djece. Ginekolog je ustanovio da se radi o anovulatornim ciklusima.Naime, uzmajuci tablete clomifen u naredna cetiri mjeseca ostala sam trudna. Na žalost, uginuo mi je plod i doslo je do spontanog. Napominjem da sam za vrijeme trudnoce primala injekcije pregnil od 1500 ij i progesteron. Napravila sam pauzu od 6 mjeseci i opet pocela uzimati clomifen evo vec cetiri mjeseca i naravno imala sam ovulaciju svakog mjeseca ali uvijek samo na jednom od jajnika ali nije doslo do trudnoce. Ono o cemu bih vas zeljela pitati je koliko je preporuceno dugo uzimati clomifen, da li treba praviti pauze i da li je stetan. Postoji li jos neki nacin stimulacije ovulacije osim clomifenom.

Srdacan pozdrav Sanja iz Crne Gore.

Doc dr. sc. S. Kupešić

28.09.2001. 20:12

Poštovana gospođo Sanja,
Primjena Clomiphena preporuča se u dvomjesečnim intervalima, nakon čega se savjetuje 1 do 2 mjeseca pauze. Ukoliko se kontrolira reakcija jajnika na stimulaciju ovulacije ultrazvukom i ne prikažu se cistične strukture koje katkada mogu pratiti poticanje ovulacije, stimulacija Clomiphenom ne smatra se štetnom. Zbog neuspješnog ishoda prethodne trudnoće savjetovala bih da učinite detaljniju obradu: bris cerviksa na Chlamidiju, Mycoplasmu, Ureaplasmu, aerobe i anaerobe, da od samog zanošenja uzimate vaginalne pripravke progesterona (npr. Utrogestan u dozi 2x2 cps), te da preciznim transvaginalnim ultrazvučnim pregledom isključite anatomske napravilnosti maternice. Ukoliko nećete ostvariti željeno zanošenje tijekom narednih godinu dana, trebalo bi ispitati prohodnost jajovoda. Puno sreće.