Ginekologija i opstetricija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 11777 | Broj poruka: 85227

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


STREPTOKOK GRUPE B


Autor Poruka

ANABELA

25.09.2001. 22:44

Poštovana dr. Kupešić!

U 24.-tom sam tjednu trudnoće nakon višekratnih pokušaja ICSI metodom umj. oplodnje i suprug i ja smo presretni. Međutim, na zadnjem pregledu izolirana mi je BHS grupe B i nakon 3 dana i noći surfanja internetom mogu reći samo da sam jako preplašena ali i zbunjena dobivenim informacijama.

Imam dojam da se kod nas jako malo piše i govori o toj problematici, a čini mi se da "stvar" i nije tako bezazlena.

Moj liječnik mi je propisao već 2 terapije antibioticima ali ništa nismo postigli. U literaturi piše da je ta bakterija vrlo teško iskorijeniva, a može izazvati mnoge komplikacije kod novorođenčadi (sepsa, meningitis isl.), AKO se zaraze prilikom poroda. Svugdje se naglašava taj AKO!
Kako da shvatim taj AKO!?

Molim Vas, umirite me odgovorom na moje pitanje: kako se tretiraju trudnice sa BHS-om u našoj liječničkoj praksi i kako spriječiti infekciju djeteta prilikom poroda ? Što mogu poduzeti sada u ovoj fazi trudnoće i ubuduće?

Unaprijed zahvaljujem na razumijevanju!

Doc dr. sc. S. Kupešić

28.09.2001. 19:52

Poštovana ospođo Anabela,
Akutna upalna stanja rodnice nemaju nepovoljan neposredni utjecaj na ishod trudnoće i plod i lako se liječe. Međutim, ako infekcija nastane pri prohodnom i otvorenom cervikalnom kanalu ona se može uspinjati i proizvesti upalu plodovih ovoja. Ovakav slijed događaja u majke može izazvati endometritis, a u djeteta konatalnu infekciju.
Kronična upala je pak ozbiljnije stanje koje može dovesti do spontanih pobačaja i prijevremenog poroda, porođaja djeteta niske porođajne težine i konatalnoe infekcije čeda. Ovakve upale mogu dovesti do ozbiljnih komplikacija od kojih ste neke napomenuli. Svaka dijagnosticirana infekcija u trudnoći zahtijeva liječenje i to primjenu antibiotika po antibiogramu. Što to znači? U rezultatu Vašeg cervikalnog obriska piše na koje je antibiotike streptokok posebno osjetljiv, te se očekuje da će upravo ta terapija dovesti do izlječenja upale.
Prema tome, i nakon izlječenja trenutne infekcije treba redovito nadzirati cervikalne obriske i u slučaju ponovnog"alarma" uključiti primjerenu antibiotsku terapiju. Puno sreće u narednom tijeku trudnoće.