Ginekologija i opstetricija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 11777 | Broj poruka: 85227

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


crvenilo


Autor Poruka

Sanja

11.02.2002. 11:14

Postovana dr Kupesic,
pisem u ime svoje bake. Naime prije nekoliko mjeseci moja baka se pocela zaliti na svrbez na genitalijama. Isla je kod ljekara, ali opste medicine, koji je smatrao da bi najbolje bilo da pocne koristiti mast Canesten (ja mislim da se tako zove), jer je nalaz urina pokazao prisustvo bakterija(neznam tacno koje). Koristila je to, medjutim, nakon kraceg perioda svrbez se vratio i od tada je u mnogo jacem obliku( tako baka kaze). Od tada je koristila i druge masti po preporuci apotekara. Medjutim nije joj bilo bolje. Pored toga pojavilo se i crvenilo poput osipa. Da li je ova pojava moguca zbog pojave povecanog secera. Baka je inace prije nekoliko godina imala operaciju zenskih organa (mislim da su joj povadili neke organe), pa mislim da se ne bi moglo raditi o sekretu koji bi mozda uzrokovao ovu pojavu. Baka jos nije bila kod ginekologa, jer joj je neugodno, pa se nadam da bi ste mi Vi mogli dati svoje misljenje o ovom problemu ili neki savjet. Unaprijed Vam hvala.

Doc dr. sc. S. Kupešić

11.02.2002. 21:55

Poštovana,
U Vaše se bake najvjerojatnije radi o nekoliko udruženih problema: zbog manjka ženskih spolnih hormona u postmenopauzi sluznica rodnice postaje osjetljivom na upalne faktore, te se javlja svrbež, crvenilo i infekcija. Naročito ukolikko postoje udružene bolesti poput diabetesa. Stoga bi bilo uputno kontaktirati nadležnog ginekologa, uvesti lokalnu terapiju estrogenskom kremom i potom uvesti ciljanu terapiju protiv uzročnika koji uzrokuje opisane tegobe. Vaša se baka stoga mora javiti na ginekološki pregled kako bi se dala ciljana terapija koja će ujedno dovesti do najboljih rezultata.