Ginekologija i opstetricija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 11777 | Broj poruka: 85227

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


crvenilo


Autor Poruka

dada

10.07.2002. 20:25

Postovana doktorice Kupesic,

zadnjih dana primijetila sam crvene mrljice na stidnici, velicine graska, nekoliko njih.Kako do sada nisam imala takvih poteskoca, a ginekolog mi je na odmoru, molim savjet, ako je moguc, bez pregleda.Suprug vec nekoliko godina ima problem s povremenom pojavom neugodnog crvenila na spolovilu koji nestane nakon nekoliko dana.Javlja se jedanput u dva mjeseca, ili rjeđe.Pretrage koe je obavio 1997.godine uključivale su hpv genotipizaciju i biopsiju, nalaz je bio negativan, ali je opaska:MALODNA, POŽELJNO PONOVITI ANALIZU.Možete li mi reći da li moji simptomi:dakle, crvenilo, lagano žarenje u području stidnice, te osjećaj suhoće zadnjih nekoliko mjeseci nakon spolnog odnosa-mogu upućivati na HPV ili je riječ o gljivičnoj infekciji.Zadnjih godinu dana, nakon poroda koristim Cilest, ali se redovito dešava da se u sredini ciklusa javi probojno krvarenje.Ima li to veze s tim ili je razlog drugi?Oprostite na ovako opširnom pitanju,ali voljela bih početi s liječenjem što prije.
Unaprijed hvala.

Doc.dr.sc. Sanja Kupešić

13.07.2002. 10:45

Poštovana,
Opis crvenila u području vanjskog spolovila (mrljičastog karaktera) može se javiti u gotovo svih vrsta spolnih infekcija. Kako biste što efikasnije proveli terapiju neophodno je identificirati uzročnika upale, što se jedino može učiniti tako da učinite cervikalne obriske na klamidiju, mikoplazmu, ureaplazmu, aerobe i anaerobe. S obzirom da je Vaš liječnik postavio sumnju na HPV infekciju savjetovala bih da učiniti i identifikaciju i tipizaciju HPVa, s obzirom da je u prethodnoj analizi količina materijala bila nedostatna za interpretaciju nalaza (opaska je glasila malo DNA), zbog čega se je savjetovalo ponoviti pretragu.