Ginekologija i opstetricija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 11777 | Broj poruka: 85227

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


testiranje


Autor Poruka

Matea

11.07.2002. 07:47

Postovana dr. Kupesic,

Zanima me koliko vremena treba proci od eventulne zaraze hpv-om ili klamidijom prije nego je moguće testiranje na te bolesti? Gdje se moze testirati? Jeli potrebna uputnica? Joše me zanima mogu li se ove bolesti dobiti samo dikektnim spolnim kontaktom ili je dovoljan i oralni sex odnosno tzv. petting?

Hvala.

Doc.dr.sc. Sanja Kupešić

13.07.2002. 10:40

Poštovana,
Testiranje na klamidiju i HPV može se učiniti 2 do 4 tjedna nakon ekspozicje ovom uzročniku, ali se u slučaju negativnog nalaza i sumnje na visoki rizik savjetuje ponoviti nalaz u tromjesečnom intervalu. Testiranje se može učiniti na uputnicu u regionalnom centru za infektivne bolesti, koji se u Zagrebu nalazi u Rockfellerovoj ulici. Za sve detalje vezane uz uputnice molim Vas nazovite Infektivnu kliniku Fran Mihaljević u Zagrebu. Što se tiče načina prijenosa ove se infekcije tretiraju kao spolno prenosive zaraze, a petting je samo teoretska alternativa ovom načinu prijenosa.