Ginekologija i opstetricija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 11777 | Broj poruka: 85227

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


crvenilo na grlicu materice


Autor Poruka

dragana

23.04.2002. 00:56

Prilikom uzimanja cervikalnog brisa lekar mi je rekao da na grlicu materice postoji blago crvenilo. Ne bih da panicim, ali me zanima sta bi to moglo biti. Trebam da naglasim da crvenilo nije primetio ni prosli put kada je uzimao bris (pre 20-tak dana), kao sto ga nije primetio ni moj ginekolog.
Hvala unapred

Maja

23.04.2002. 09:50

Poštovana doktorice
Imam 45 godina. Nisam rodila i nisam imala pobačaj. Krvarim već petu godinu u dugim ciklusima (prosjek 40 dana, a prošlo ljeto od 27.06.do 30.08). Svakih dvadeset dana od 2 do 6 dana obilno krvarim uz ugruške veličine glavice novorođenčeta i uz jake bolove. Pauza između krvarenja s dijagnozom metrorrngia prolongata. U materijalu je nađeno krvi, sluzi i izljuštenog pločastog i cilindričnog epitela. Nakon kiretaže još sam više krvarila. Liječena sam Proverom, Stedirilom N i Primolutom nor. ništa mi nije pomoglo. Na ponovljenom color dopleru prošle godine nađen mi je miom promjera 2,5 cm na trbušnoj strani maternice. Papa je stalno uredan, nalazi štitnjače uredni, tumorski marker uredan, jedino mi je hemoglobin pao na 111. Kad je dijagnosticiran miom poslana sam na nove hormonalne pretrage s vrijednostima:FSH=49,9,LK=34,8 i estradiol=146. Moja liječnica uporno odbija da me pošalje na operaciju uz obrazloženje da sam premlada i da nalazi pretraga ne upućuju na operaciju. Napominjem da sve vrijeme radim, osim par dana kada je krvarenje najobilnije i bolovi najjači. Molim da mi savjetujete što da napravim, jer ovo više ne mogu izdržati.
Hvala
Nada

Doc.dr.sc. Sanja Kupešić

23.04.2002. 11:02

Poštovana,
Ukoliko je papa test uredan i nemate pojačanog iscjetka niti bilo kakvih subjektivnih manifestacija upale preporuča se samo kontrola kod nadležnog liječnika. Crvenilo u području grlića Vaš će liječnik zasigurno razlikovati od eritroplakije (ranice) te nema razloga za strah.

Doc.dr.sc. Sanja Kupešić

23.04.2002. 20:57

Poštovana,
Ukoliko se intenzitet krvarenja ne umanjuje na primjenu Provere ili druge gestagenske terapije, osim operativnog odstranjenja maternice postoje i druga rješenja koja mogu umanjiti Vaše tegobe, npr. histeroskopska ablacija endometrija. Zbog opisanih tegoba preporučam da se obratite u bolničku ustanovu u kojoj će se ponoviti pregled obojenim doplerom, procijeniti veličina mioma i njegova prokrvljenost, te učiniti konzultacijski pregled s endoskopičarem koji će ocijentiti optimalan način terapije u Vašem slučaju.