Ginekologija i opstetricija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 11777 | Broj poruka: 85227

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


težina u trudnoći


Autor Poruka

Larissa

19.04.2002. 14:11

Poštovana dr. Kupešić,
trenutno sam 27 tjedana trudna (druga trudnoća) i nemam nikakvih problema (tlak uredan kao i sve drugo). Fizički sam dobro, još uvijek sam dosta aktivna, jedem normalno, te ne pretjerujem u ničemu. Ni u prvoj trudnoći nisam imala neku pretjeranu potrebu za jelom, poput većine trudnica, već sam je izgurala sa prirastom od oko 10 kg.
Sitne sam građe, niža, ali "u formi", te ne patim od oticanja lica, ruku i nogu ni u ovoj trudnoći. Zadovoljna sam kako izgledam jer ne primjećujem neku vantrudničku debljinu kod sebe.

A javljam Vam se stoga što sam se jutros zaprepastila kada mi je na redovnom trudničkom pregledu očitano da imam prirast u trudnoći od nešto više od 9 kg (počela sam s nepunih 50)!!!!!!!!! Ginekolog je rekao da trebam paziti na ugljikohidrate, voće i mlijeko, premda je i sam ustvrdio da mi se taj prirast ne vidi. Ne znam na što zapravo da pripazim kad ni u čemu ne pretjerujem..

Molim Vas odgovorite mi da li je to normalno i što bi zapravo mogao biti uzrok tom prirastu, jer me jako strah što će tek biti na kraju trudnoće (premda ne izgledam uopće debelo)! Trebam li otići na neke krvne pretrage?

Oprostite što postavljam ovakva pitanja, ali vjerujte jednoj zabrinutoj trudnici svašta pada na pamet!

Puno pozdrava,

Larissa

Doc.dr.sc. Sanja Kupešić

21.04.2002. 19:05

Poštovana,
Ukoliko nemate dojam da ste prekomjerno dobili na tjelesnoj težini, a vaga ipak pokazuje nesmiljeni porast, to je dakako razlog da smanjite unos prvenstveno ugljikohidrata i ocijenite da li je promijenjeni način prehrane rezultirao smanjenjem prirasta Vaše tjelesne težine. Ukoliko ste jako zabrinuti i ukoliko postoji opterećenje u obitelji vezano uz šećernu bolest savjetovala bih da odredite razinu šećera u krvi i po potrebi test opterećenja glukozom. U slučaju bilo kakvog odstupanja dobiti ćete detaljne upute vezane za prehranu u trudnoći. Osobnog sam mišljenja da ćete samo malom kontrolom unosa hrane vrlo brzo regulirati Vašu tjelesnu težinu, jer veoma je pohvalna Vaša briga o tijeku trudnoće i izgledu.

Larissa

23.04.2002. 12:49

Poštovana dr. Kupešić,
hvala na Vašem cijenjenom savjetu i što ste me kao žena i liječnik jako dobro razumjeli. Izbacila sam neke beskorisne ugljikohidrate iz prehrane, čak i juice, ponovo počela piti cca. 2 litre vode na dan, ne jedem više tvrde sireve, itd. i puno strože pazim na prehranu, iako ne gladujem! Osjećam se psihički bolje i valjda sam zato još pokretnija i manje zabrinuta!

Ljubazno Vas molim, savjetujte me kao žena i liječnica, kako se trebam hraniti nakon poroda, da li su istinite "old waves stories" da dojilje trebaju jesti (ipak!) nešto bolje (čitaj: kaloričnije)?! Biti će srce ljeta kada ću roditi bebu, a obožavam sve one darove prirode (rajčica, paprika, rano voće, lagana hrana itd.) koji nisu baš nešto korisni u proizvodnji mlijeka. Ne želim se ovaj put opterećivati opaskama sa strane da li mi je mlijeko slabo, jer ne jedem kalorično. Prošla beba je bila prekrasno dijete, dojeno punih godinu dana (prvih 6 mjeseci isključivo na mlijeku) iako je mama bila vitka. Meni (a vjerujem i drugima) je ovo jako bitno i biti ću vam iskreno zahvalna ako mi date stručan odgovor!

Zahvalna Larissa.

Doc.dr.sc. Sanja Kupešić

23.04.2002. 21:06

Poštovana,
Tijekom laktacije najvažnije je piti obilno tekućine i pomno birati kvalitetne proizvode neutralna okusa, koji ne iritiraju i ne nadimaju Vaše novorođenče. I sama sam dojila tijekom godinu dana i mislim da je tijekom laktacije važno procijeniti unos hrane i tekućine dostatan za proizvodnju kvalitetnog obroka za Vaše najmilije, a da se pritom ne deformirate od unosa prekomjerne količine. Mislim da ste i sami primjetili da je tijekom dojenja jednostavno izgubiti tjelesnu težinu koju ste dobili tijekom devet mjeseci nošenja. S obzirom da ćete roditi u idealnom ljetnom razdoblju kada je priroda najizdašnija u svojim plodovima, ne sumnjam da ćete omogućiti Vašoj bebi vitaminima i bjelančevinama bogate obroke. Ipak, željela bih skrenuti pažnju da se tijekom laktacije mora unositi dostatna količina kalcija, koje ima u mlijeku, ribi i sl. kako ne biste izgubili gustoću koštanog tkiva.