Ginekologija i opstetricija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 11777 | Broj poruka: 85227

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Dabroston


Autor Poruka

Nea

17.06.2002. 21:14

Poštovana,
kako smatram da su Vaši cijenjeni odgovori vrlo poučni i vrijedni ovaj puta pišem zbog svoje prijateljice i zanima me slijedeće:
Drugi puta je trudna i sa prvim djetetom trudnoća je prošla bez ikakvih problema i s lakoćom.U vrijeme prve trudnoće (prvo dijete ima 5,5 godina) nije radila i nije bila pod nikakvim ni psihičkim ni fizičkim naporima.
Sada ima 28 godina i zaposlena je , sada je ipak podvrgnuta nekim malo većim fizičkim naporima ( ne prevelikim ali ipak podiže neku težinu i mora 8 sati biti pod ,ako ništa drugo ,psihičkim naporom).
Tremin poroda joj je 12.01.2003.
Sada malo strahuje jer (što nije osjećala u prvoj trudnoći) , povremene jake bolove u donjem dijelu trbuha po cijeloj dužini , ponekad tako jake
da mora sjesti ili ako je u prilici , prileći.
Liječnica joj je pripisala DABROSTON TABLETE 2 X .
Moje pitanje je slijedeće:
1) Da li te tablete imaju nekekav učinak na porod (u smislu otvaranja) i da li se one često prepisuju kao lijek?

Unaprijed se zahvaljujem na odgovoru i srdačno Vas pozdravljam,

Doc.dr.sc. Sanja Kupešić

18.06.2002. 13:29

Poštovana,
Dabroston se prepisuje u visoko rizičnih trudnoća, a smatra se da ima sedirajući učinak na maternicu (sprečava njenu kontraktilnost) i djeluje pogodno u slučaju neprimjerene funkcije jajnika kojeg je zadatak da luči progesteron koji se smatra zaštitnikom rane trudnoće. Njegovu funkciju poslije 10-12 tjedna preuzima posteljica.