Ginekologija i opstetricija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 11777 | Broj poruka: 85227

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


????


Autor Poruka

katy

17.06.2002. 17:55

Nadam se da ćete mi Vi pomoći!

Imam 17 i pol godina. 25.05. sam imala prvo seksualno iskustvo. 26.05. mi je trebala doći menstruacija,no nije došla. 9 dana kasnije još uvijek nije došla pa sam za svaki slućaj napravila test za trudnoću..i bio je negativan! Kasnije sam imala još par puta seksualne odnose, koristili smo zaštitu(kondom)..dečko, tijekom svih seksualnih odnosa, nije svršio u mene..bio je blizu svršavanja par puta...ali svaki put smo prekinuli odnos...
Problem je u tome što ja još uvijek nisam dobila menstruaciju.
Inače...svako malo osjećam bolove u donjem dijelu trbuha...i jajnici me bole..i imam pojačano mokrenje( svako malo moram na wc...inače imam bakterije u urinu...) i grudi su mi malo napetije,ojećam blagu bol na dodir..kao i svaki put kada bih trebala dobiti menstruaciju..
Ništa mi nije jasno!!
Pročitala sam da su pojačano mokrenje,bol u donjem dijelu trbuha simptomi trudnoće...
pa...imam neka pitanja za Vas...
Koji su sve smptomi trudnoće(Molim Vas ako možete nabrojiti što ih je više moguće!!)?
Da li je moguće ako tijekom seksualnih odnosa nismo nikako zaštićeni i dečko ne svrši u curu,a ni izvan nje(to mislim da dečko upće nije bio ni blizu svršavanja...a nije ni svršio nikako)...da cura ipak zatrudni?To pitam...jer tijekom odnosa penis lući neku tekućinu...pa moža ako ima u toj tekućini nešto sperme...da li je to uopće mogće?? mislim...zatrudnjeti na taj način,da dečko uopće ne svrši..ali zbog one tekućine?
Na satu pshologije smo učili o trudnoći...i profesorica je rekla da su neke tablete ..poput aspirina...štetne za trudnoću...da li je to istina?
Inače...opet mislim napraviti test za trudnoću...sigurnosti radi..možete mi preporučiti koji je test najbolji(od kućnih testova)?koji je najsigurniji,najtočniji?
Inače ovih 2 tjedna sam sva pod stresom..zbog škole...staraca... a najviše zbog straha od trudnoće(premda je test bio negativan)...da li je moguće da mi menstruacija kasni zbog stresa? li možda bakterija u mokraći?
Molm Vas odgovorite čim prije!!
Hvala!!!!!

Doc.dr.sc. Sanja Kupešić

18.06.2002. 13:34

Poštovana,
Svakako savjetujem učinit test na trudnoću (Clearblue), ali smatram poželjnim učiniti ginekološki pregled kojim će se definitivno utvrditi ili isključiti (uz pomoć beta hCG-a) trudnoća.
Menstruacijski ciklusi su kod mladih djevojaka koje su tek počele menstruirati neredoviti, pa je stoga moguće veće kašnjenje krvarenja u toj dobi. Radi regulacije menstruacijskog ciklusa, a ujedno i jedne od najsigurnijih metoda kontracepcije preporučila bih u Vašem slučaju primjenu oralnih kontraceptiva uz prethodno učinjenu obaveznu laboratorijsku obradu. U slučaju da test na trudnoću bude negativan, Vaš liječnik mora isključiti postojanje funkcionalne ciste jajnika koja može izazivati simptome poput Vaših (izostanak menstruacije, nelagoda u maloj zdjelici i sl.).