Ginekologija i opstetricija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 11777 | Broj poruka: 85227

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


dawnov sindrom


Autor Poruka

leona

30.08.2002. 19:37

Postovana

potresena sam nesrecom poznanice kojoj je nakon provedene amniocinteze napravljen abortus u 5 mjesecu trudnoce, zbog ustanovljenog dawnovog sindroma.
Naime, i sama sam prosle godine imala spontani u 8 tjednu trudnoce zbog blight ovuma. Istrazujuci u literaturi i na internetu saznala sam da je moja proslogodisnja dijagnoza uvod u dawnov sindrom tj. da je lako moguce da moja sljedeca trudnoca moze biti takva. Kolika je vjerojatnost da se meni to dogodi???????
Napominjem da smo suprug i ja radili kariogram koji je bio dobar, lijecnik je rekao da smo savrseno kompaktibilni. Sto se dogodilo u mom slucaju i u slucaju moje dobre poznanice kada u obiteljima nije bilo slicajeva takvih deformacija. Imam 30 godina i pokusavam ostati trudna. Svi nalazi bakterioloski, uroloski, papa, hormonski su u redu.
Unaprijed zahvaljujem.
Leona

prof. dr. Josip Djelmiš

02.09.2002. 22:09

Trisomija 21, ili Downov sindrom se češće javlja u bračnih parova starijih od 35 godina. Može se javiti i u mlađih bračnih parova ali znatno rjeđe. U Vaše poznanice je dijagnosticarana trisomija 21 pa se u dogovoru s roditeljima odlučilo na prekid trudnoće. U Vaših poznanika je povećan rizik da se i u slijedećoj trudnoći isto dogodi. Međutim, kod Vas, s obzirom na trudnoću bez embrija ("Blighted ovum"blunk nema povećanog rizika za nastanak Downovog sindroma, što ne znači da ne trebate učiniti ultrazvučni pregled u ranoj trudnoći i eventualno antenatalni biokemijski test (tzv. "triple test"blunk.

Srdačan pozdrav, prof. dr. Josip Djelmiš