Ginekologija i opstetricija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 11777 | Broj poruka: 85227

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


dijagnoza


Autor Poruka

tasha

25.11.2001. 23:25

Postovana doktorice, molim Vas za misljenje kakve su mi sanse:u braku sam dvije godine i nisam ostala trudna. Krenila sam na pretrage. Prvo i osnovno suprug je uradio spermiogram, rezultat je bio slijedeci: 142 mil/ml 76 % vitalnih 57 % normalnih oblika. Zatim sam ja prosla pretrage hormona i je horm. status bio slijedeci: 7 d.c. E2 = 170, LH 2.31, FSH =5.49 i PRL = 222.06. Progesteron 21 dan ciklsusa 10.12. bris cerviksa neg.
Nakon toga sam napravila HyCoSy: Prohodnost obostrano uredna. bolnost umjerena, tlak davanja uredan. I posljednje sto sam radila, to je bilo ovaj mjesec, 12. dan ciklusa, PCT, 8 sati nakon odnosa: u vidnom polju 8-12 progresivno pokretnih, 2-3 u mjestu rotirajuca i 2-3 nepokretna. U lijevom ovariju, isti dan na ultrazvuku, folikul promjera 1,6 cm.
Evo. Opsirno sam Vam opisala sve sto sam prosla.
Molim Vas, recite mi sto mi je dalje ciniti ako se trudnoca ne desi, kakvi se hormoni uzimaju, kolika je uspjesnost svega toga i da li da se uopce nadam da ce trudnoca nastupiti.
Imam 26 godina, zdrava sam, normalno uhranjena sa redovnim ciklusima svakih 28 do 30 dana po 4-5 dana trajanja.
Lijepo Vas molim da mi odgovorite sto mislite i kakve su mi sanse.
Unaprije se zahvaljujem i hvala sto ste omogucili ovoliku pomoc
Tasha

Doc dr. sc. S. Kupešić

27.11.2001. 22:46

Poštovana,
Prema Vašem opisu, šanse za zanošenje su veoma visoke jer
1. imate ovulaciju ,
2 hormonski parametri u granicama normale kako u folikularnoj tako i u lutealnoj fazi ciklusa,
3. uredna prohodnsot jajovoda,
4. primjereni PCT (postkoitalni test) koji isključuje cervikalni faktor neplodnosti,
5. zadovoljavajući nalaz spermiograma surpuga.
Ipak, da na Vaša pitanja uzvratim protupitanjem : Kakav je nalaz na maternici/ Kakva je debljina i morfologija endometrija kada se radi folikulometrija/ Postoji li bilo kakva sumnja na maternični uzrok neplodnosti s obzirom da se trudnoća ne dešava u zapravo idealnim okolnostima niti nakon dvogodišnjeg intervala????
Zaključno, uputila bih Vas u Centar za pomognutu oplodnju s visoko sofisticiranom ultrazvučnom tehnologijom kako bi se evaluirao uterini uzrok neplodnosti. Tek nakon ovako koncipiranog pregleda bilo bi uputno planirati intrauterinu inseminaciju.

TASHA

28.11.2001. 23:10

Postovana doktorice, moram priznati da jos nisam radila pregled morfologiju endometrtija, ni ikakav pregled maternice osim obicnog ultrazvuka gdje je receno da je normalne velicine, tj. 40x42x57, pa vam ne mogi reci nista konkretno. Mogu li traziti od moje doktorice da mi napravi taj kontrolni test ili je za to potrebna specijaliziarana ustanova?!Molim Vas da mi objasnite koji su to "maternicki uzroci neplodnosti" i kako se to lijeci, hormonima ili?!
Molim Vas da mi kazete gdje se trebam obratiti za dodatne pretrage
Unaprijed vam se zahvaljujem i sa zeljom ocekujem vas odgovor
Tasha