Ginekologija i opstetricija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 11777 | Broj poruka: 85227

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


dijeta i neplodnost?


Autor Poruka

tina

25.01.2002. 14:39

da li uslijed ekstenzivne dijete prilikom koje nestaje menstruacija zena postaje neplodna?i da li moze imati odnose bez zastite?sto mislite o tezi da mlade djevojke cesto to cine da ne bi morale koristiti zastitu ,a dobrro im dode jer su usput htjele omrsaviti?hvala

Doc dr. sc. S. Kupešić

27.01.2002. 14:46

Poštovana,
Poremećaji hranjenja (anoreksija ili bulimija) kompleksni su poremećaji pri obrađivanju kojih se ne smije zanemariti i funkcija jajnika koja može biti reverzibilno (povratno) ili ireverzibilno (nepovratno) narušena. U takvim se slučajevima odlučujemo za nadomještanje hormona jajnika (najčešće u vidu oralnih kontraceptiva) jer smanjivanjem količine masnog tkiva nestaje mogućnost pohrane ženskih spolnih hormona (estrogena) koji su važni za održavanje menstruacijske funkcije, koji se javlja usporedno s poremećajem funkcije hipotalamusa i hipofize. Ne slažem se s Vama da je jedan od mogućih razloga ovakvog poremećaja i podsvjesna želja pacijentice da ne mora brinuti o metodi kontracepcije , već bih bila sklonija ustvrditi da je hormonski disbalans posljedica kompleksnih metaboličkih poremećaja. Jedna od mogućih posljedica ove bolesti je i neplodnost i nastup prijevremene menopauze te bespovratni gubitak funkcije jajnika. Što se tiče nezaštićenih spolnih odnosa, pristalica sam da se u svake pacijentice izbjegne rizik neželjene trudnoće primjenom za dob i kliničku situaciju primjerene metode kontracepcije.