Ginekologija i opstetricija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 11777 | Broj poruka: 85227

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Klamidija=neplodnost??


Autor Poruka

Kristina

25.01.2002. 09:00

Poštovani,

bila sam na redovitom PAPA testu te je isti nije bio u redu. Ginekolog je napravio briseve te se ustanovilo da su brisevi na klamidiju i HPV pozitivni. I partner i ja dobili smo terapiju Doksiciklinom, te ja vaginaletama Mezadol. Ginekolog mi je rekao da postoji mogućnost steriliteta sa prisustvom klamidije. Prestrašena sam. Molim vas lijepo da mi netko objasni točno o čemu se ovdje radi. Imam 25 godina, redovito odlazima ginekologu, radim PAPA svakih 6 mjeseci i nisam mjenjala partnera zadnje 4 godine.
Unaprijed zahvaljujem!

Doc dr. sc. S. Kupešić

27.01.2002. 14:56

Poštovana ,
Zahvaljujem na Vašem upitu. Nažalost, Papa nalaz nije test za otkrivanje Chlamidije, već se samo u ograničenom broju slučajeva može verificirati ovom pretragom. Ciljani bris cerviksa na Chlamidiju je visoko osjetljivi test za otkrivanje ove infekcije koji bi svakako trebalo učiniti u slučaju simptoma upalne bolesti male zdjelice. Što se tiče preporučene terapije mislim da ste na pravilan način tretirani od ove upalne bolesti, ali naglašavam da je osobito važno da se terapija istodobno provodi u oba partnera. Utješno je da se u većine pacijetica dugotrajnim i ponavljajućim antibiotskim liječenjem postiže negativizacija nalaza na Chlamidiju, te da ukoliko je infekcija pravovremeno prepoznata ne dovodi do trajnih poslejdica u vidu neplodnosti. Nasuprot, ukoliko je infekcija dugog trajanja i neprepoznata tada su neželjene posljedice ozbiljnije i mogu biti praćene problemom neplodnosti. Preporučila bih da prekontrolirate cevikalni obrisak tri tjedna po završenom antibiotskom liječenju kako bi se ustvrdila negativizacija nalaza na Chlamydiu. Što se tiče načina prijenosa, najčešći je spolni put ,a li se ne može isključiti niti prijenos upotrebom zajedničkih predmeta za higijenu, putem toaleta , upotrebom kupatila, zajedničkih ručnika i slično.