Ginekologija i opstetricija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 11777 | Broj poruka: 85227

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


drilling & enukleacija mioma


Autor Poruka

Iva

21.05.2002. 18:08

Poštovana dr. Kupešić,

U trećem mjesecu napravljena mi je laparoskopski enukleacija mioma (Hvala na savjetima vezanim uz to!) i ovarian drilling zbog policističnih jajnika. 28 mi je godina i nisam dosad pokušavala zanijeti. Menstruaciju sam dobila 29 dana nakon zahvata i bila je normalna. Sad je međutim 40. dan (drugog) ciklusa, pa me zanima trebam li još čekati, odnosno da li da počnem uzimati progestagensku terapiju. Ultrazvuk i pregledi nakon zahvata pokazali su uredan oporavak. Prilikom zahvata je inače ustanovljeno (modrilom) da su jajovodi prohodni. Kako objasniti da je već drugi ciklus produžen, ako ne i anovulatoran?

Prvih 7 godina otkad sam dobila prvu menstruaciju (11 godina) imala sam prilično uredne cikluse, a tada su postali neuredni - 25 do 45 ili anovulatorni. Bila sam na kompletnim endokrinološkim pretragama, a ukupno mišljenje endokrinologa bilo je da je uzrok stres (studij). Normalne sam težine uz relativno povećanu dlakavost. Unatrag 5 godina uzimala sam Diane35.
Savjet ginekologa je da, obzirom da još ne planiram trudnoću, od ovog ciklusa dalje uzimam Diane35, kako bi se sačuvala funkcija jajnika. Trebam li obzirom na ovakvu situaciju planirati trudnoću što ranije i kakve probleme mogu očekivati?

Moje četvrto pitanje je vezano uz bol koju osjećam, pretpostavljam na maternici, uglavnom dok ležim ujutro, kad mi je mjehur pun. Bol je prilično oštra i osjećam je tada i pri mokrenju, a onda brzo prođe. Ožiljak od enukleacije mi je na maternici sprijeda, 5 šavova (miom je bio u fundusu, dijelom intramuralno smješten, veličine oko 8 cm, a pri zahvatu nije dotaknut cavum).

Puno hvala unaprijed!

Doc.dr.sc. Sanja Kupešić

21.05.2002. 20:29

Poštovana,
S obzirom na izostanak m. krvarenja savjetovala bih uvođenje progestagenske terapije, kako biste izazvali menstruacijsko krvarenje. Nakon drillinga uobičajeno je da se ciklusi reguliraju tijekom prvih 3 do 6 mjeseci i neuobičajeno je da već tijekom drugog ciklusa dođe do produljenja i /ili kakve druge nepravilnosti ciklusa. Savjetovala bih da ako je ikako moguće prije uvođenja th Dabrostonom učinite ultrazvuk kako bi se procijenila veličina jajnika i otklonila sumnja na postojanje kakve funkcionalne ciste koja može biti uzrokom ovakvog poremećaja.
U svakom slučaju savjetovala bih regulaciju ciklusa (oralnim kontraceptivima; te ukoliko ste dobro podnosili Diane 35 nema razloga da ne nastavite s istoimenom terapijom nakon što učinite sistematski pregled i laboratorijske pretrage). Što se tiče ev. komplikacija u Vašem budućem reproduktivnom životu, svakako morate pozorno kontrolirati kako maternicu tako i jajnike, jer miomatozne promjene mogu se ponavljati, a policističan izgled jajnika spojiv je sa anovulacijskim ciklusima i može ukazivati na potrebitost stimulacije ovulacije u svrhu zanošenja. Prema tome, kada ćete planirati trudnoću bilo bi uputno učiniti endokrinološke i ultrazvučne pretrage kako bi se moglo planirati praćenje ovulacije i u najmanju ruku tempirani sošaj (najvjerojatnije nakon poticanja ovulacije, a alternativno se može savjetovati i intrauterina inseminacija).
Što se tiče bolnosti u predjelu reza nakon miomektomije, to je na žalost česta posljedica operativnog zahvata, koji nerijetko stvara ožiljkaste promjene koje mogu uzrokovati tegobe u vidu probadajuće boli.