Ginekologija i opstetricija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 11777 | Broj poruka: 85227

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


nuhalni nabor


Autor Poruka

edi

21.05.2002. 14:48

Poštovana docentice Kupešić,


Možda ovo ne bih trebala pitati vas, ali vjerovatno ste upoznati s tom problematikom.
Poznato mi je da vi mjerite nuhalni nabor, međutim većina ginekologa to ne mjeri čak i kada imaju dovoljno precizne UZV aparate.U većini europskih zemalja pa i u Sloveniji je mjerenje nuhalnog nabora regulirano zakonom. Zašto nije kod nas i ima li šanse da bude?

Doc.dr.sc. Sanja Kupešić

21.05.2002. 20:41

Poštovana,
Ultrazvučni probir tijekom prvog tromjesečja i početkom drugog tromjesečja ne samo da obuhvaća mjerenje nuhalnog nabora, već uključuje i procjenu drugih ultrazvučnih biljega kromosomopatija poput veličine i ehogenosti žumanjčane vrećice, oblika plodovih ovoja, placentnih markera, ehogenosti crijeva, hiperehogenih srčanih fokusa itd, itd. Svaki ultrasoničar koji je licenciran od strane Liječničke komore sasvim sigurno posjeduje znanje da izrazi debljinu nuhalnog nabora i uvjeravam Vas da je škola ultrazvučne dijagnostike u ginekologiji i porodništvu u Hrvatskoj bila osnovno polazište brojnim slovenskim stručnjacima koji su svoje temeljno znanje i diplome stjecali upravo u Zagrebu, jer je Centar za ultrazvučnu dijagnostiku suradni centar Svjetske zdravstvene organizacije. Jednako tako, postupnik za perinatalnu medicinu koji je sastavljen od strane stručnog povjerenstva Ministarstva zdravstva RH ima precizirani slijed pretrage tijekom prvog i drugog tromjesječja, kojeg bi se trebali držati svi opstetričari. Ukoliko se ne drže ovih sugestija i zbog toga počine stručnu grešku, trebali bi za to i odgovarati, ali to spada u osobnu stručnu odgovornost , a ne nemarnost sustava.