Ginekologija i opstetricija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 11777 | Broj poruka: 85227

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


question


Autor Poruka

Tilda

21.05.2002. 05:41

Postovana Dr. Kupešić,

Stara sam 37 godina, imam dvoje djece i menstruacije su mi manje-vise uredne ali obilne i vrlo bolne. Bolovi su prvi dan ili dva uobicajeno toliko jaki da moram uzeti narkotike (Tylenol 3). Dr mi je preporucio i Vioxx koji mi uopce nije ublazio bolove ali je prepolovio krvarenje i duzinu menstruacije sa 5 dana na 3 dana sto je bilo izvrsno. Na zalost, osjecala sam se napuhnutom cijeli tjedan sto je bilo vrlo neugodno i imala sam osjecaj da cu ponovno prokrvariti tjedan dana nakon pocetka ciklusa tako da Vioxx vise ne uzimam. Imala sam transvaginalni ultra zvuk prije 18 mjeseci kojim je ustanovljena cista na desnom jajniku koja do sada nije tretirana. Uz to i Papa testom su pronadjene cancerous stanice na cervixu (carcinoma in situ). To je odamah tretirano tako da su rezultati sa novih Papa testova u granici normale.

Mozete li mi reci sto moze uzrokovati ovako jake bolove koji se ponekad mogu usporediti s trudovima?
Osim toga ovog ljeta cu ici na visetjedno putovanje i trebala bih dobiti menstruaciju u vrlo nepogodno vrijeme tako da bih Vas zeljela pitati dali je moguce odgoditi menstruaciju za nekoliko tjedana i koliko bi to za mene bilo stetno. Zeljela bih napomenuti da ne koristim kontraceptivne lijekove.

Puno hvala na Vasem odgovoru,
Tilda

Doc.dr.sc. Sanja Kupešić

21.05.2002. 09:35

Poštovana,
Bolne menstruacije /dysmenorrhea/ mogu biti uzrokovane brojnim uzrocima: od mioma različite lokacije, upalnih promjena male zdjelice do cističnih lezija na jajnicima. Prema tome neophodno bi bilo učiniti dopunske pretrage (ginekološki i transvaginalni ultrazvučni pregled) kako bi se procijenilo stanje na maternici, jajnicima i ev. jajovodima.
Ukoliko postoji cista funkcionalne prirode tada bi bilo uputno primjenjivati hormonsku terapiju (u takvim se situacijama najčešće koriste oralni kontraceptivi). Ista terapija mogla bi biti korisnom u svrhu regulacije menstruacijskog krvarenja i smanjenja bolnosti menstruacija. Iako je moguće odgoditi menstruaciju i za dulje vremensko razdoblje, nikako ne bih preporučila njeno odgađanje kroz više tjedana jer bi to moglo dovesti do simptoma poput nadutosti, pa sve do perimenopauzalnih tegoba. Prema tome, prvo se trebate obratiti liječniku da se utvrdi uzrok Vaših smetnji , a potom će se uvesti optimalno liječenje, regulacija ciklusa, a istom prigodom moći ćete se dogovoriti za regulaciju ciklusa tijekom Vašeg putovanja.