Ginekologija i opstetricija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 11777 | Broj poruka: 85227

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Dubrovnik


Autor Poruka

Borka

10.08.2001. 12:01

Poštovana doktorice Kupešić,

Veoma sam se obradovala kada sam vidjela da postoji mogućnost da Vam se obratim za savjet i vjerujem da ćete mi pomoći.
Imam 46 godina. Rodila sam dva puta, imala jedan spontani pobačaj i jedan abortus. Menzes mi je još uvijek redovit (ali napominjem da mi je posljednji bio nakon 19 dana). Dan do dva prije dolaska menzesa imam veoma jake bolove u donjem dijelu stomka, a njegovim dolaskom bolovi prestaju. Menstruacije su obilnije nego ranije. Prije otprilike godinu dana ginekolog mi je pronašao miom.
17.07.2001 godine bila sam na ginekološkom pregledu, liječnik je napisao mjere 8,8 x 6,8 fi 3,7 i samo preporučio redovito praćenje mioma.
1.08.2001 g. posjetila sam drugog ginekologa i on je napisao da "miom zahvaća cijeli korpus sa endometrijem 57x58 mm i preporučio mi je operaciju maternice.
Posljedni papa test je bio uredu.
Ljubazno Vas molim za savjet, jer zaista ne znam što da radim.
Veoma mi je žao da Vam ovim putem ne mogu poslati svoju povijest bolesti.
Unaprijed zahvaljujemo na Vašem odgovoru.
Sradačan pozdrav,

Borka

Doc dr. sc. S. Kupešić

19.08.2001. 00:35

Poštovana gospođo Borka,
U Vašem slučaju evidentan je porast miomatoznog čvora i pogoršanje Vaših subjektivnih tegoba koji su naveli Vašeg ginekologa da Vam savjetuje operacijski zahvat. S obzirom na skraćenje ciklusa, bolove i obilnost menstruacijskih krvarenja te uvažavajući progresiju ovog dobroćudnog tumora maternice, suglasila bih se s Vašim ginekologom i odlučila bih se za operaciju. Dodatno, imajući u vidu Vašu dob i činjenicu da najintenzivnije tegobe u vidu obilnih i produljenih mjesečnica pacijentica s miomoma nastupaju baš u periodu tzv. perimenopauze, mogu se očekiati tegobe u obliku sekundarne anemije koja dodatno može pogoršati Vaše stanje, te pritiska miomatozne maternice na okolne strukture (mokraćni mjehur i/ili debelo crijevo), što ovisi o veličini i lokalizaciji tumora. Stoga, obratite se nadležnom ginekologu radi planiranja daljnjeg postupka i procjene trenutka pogodnog za operaciju.