Ginekologija i opstetricija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 11777 | Broj poruka: 85227

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


izolovani hipogonadizam


Autor Poruka

brankica

11.08.2001. 16:09

Postovani!
Moj problem je u tome sto nikad nisam imala mjesecnine normalno, vjec je to bilo stimulisano pomocu pilula.Sa 16 god. sam prviput posjetila lijecnika i rekli su mi da imam nedostatak Fsh i Lh.
Nakon nekoliko pretraga uspostavilo se da moj hypotalamus ne luci stimulirajuce hormone za hipofisu....Lijecnici su tu bili dosta pasivni ,a ja nisam imala dovolno novca da bi isla u inozemstvu,zato sam nasvoju ruku pocela uzimati estrogene i progesteron ....3 godine sam uzimala cykloproginova, a sad 1 godinu uzimam trisekvence.meni je 30 godina)...stvari su se nesto pobolsali, ali su daleko od dobro ....znam da postoi rizik za cancer uterusa i dojke , da moze stradati kardiovaskularni sistem ,ali ja sam rijesena da nastavim ...sad zelim da rodim dete ,ali problem je u ovulaciji , t.e. sto treba da primim za to...
dali ima neki bolji preparati ,na bazi fsh i lh ,neke tablete koje bi ja pila ,pa tako da probudim hipofizu , jer je meni jasno da primajuci egzogeni esterogeni jos toliko sam uspavala hipofizu ....samo nisam imala drugog izbora i morala sam da nesto uradim sa sobom ...
ukoliko ima neke tablete ili slicno molila bi vas da mi date nino ime,ili koje preparate je najbolje za mene da uzimam da bi postala gravidna,sa obzirom na to da se uterus vec normalno razvijo pod dejstvo egzogenih esterogena.
Puno vam hvala!

Doc dr. sc. S. Kupešić

19.08.2001. 00:28

Poštovana gospođo Brankice,
Iz šturih podataka u Vašem upitu pretpostavljam da se u Vašem slučaju radi o tzv. hipogonadotropnom hipogonadizmu, poremećaju koji bi trebalo dodatno istražiti. Bilo bi neozbiljno savjetovati Vam neku "magičnu" terapiju ili tablete koje bi riješile Vaš problem i omogućile brzo i sigurno ostvrenje trudnoće. U Vašem slučaju bilo bi preporučljivo učiniti kombiniranu endokrinološku (internističku) i ginekološku obradu koja bi uključivala i vaginalni ultrazvučni pregled, a po potrebi i laparoskopiju. Tek nakon detaljnog uvida u Vaše stanje mogla bi se ordinirati terapija i u ovisnosti o Vašim nalazima, ali i nalazima Vašeg partnera odredititi daljnji postupak i lijekovi u liječenju neplodnosti.