Ginekologija i opstetricija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 11777 | Broj poruka: 85227

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


kontracepcija


Autor Poruka

jasna

09.08.2001. 13:28

Nedavno sam na njemačkoj televiziji gledala reklamu za "aparatić" pod imenom "persona". Navodno je pouzdan u određivanju plodnih dana.
Znate li nešto više o njemu (način uporabe, pouzdanost, vijek trajanja i ev. cijenu).
hvala unaprijed

Doc dr. sc. S. Kupešić

19.08.2001. 00:46

Poštovana gospođice Jasna,
Aparatić kojeg navodite za ocjenu plodnih dana samo je varijacija sličnih proizvoda koji se mogu naći pod različitim imenima. Oni najčešće temelje svoj rad na analizi sline ili urina, a u uputama o njihovom korištenju ne navode se visoke stope sigurnosti u zaštiti od neželjene trudnoće (oko 85 do 90%). Nesigurnost takve metode leži u činjenici da do koncepcije može doći u razdoblju do 48 sati od trenutka kada mjereni pokazatelji na takvom aparatu počinju pokazivati odstupanje. Prema tome, za veću sigurnost korištenja ovakvog aparata savjetovalo bi se suzdržavanje od odnosa u intervalu +/-4 dana od trenutka kada se "signal" počinje mijenjati u smislu potvrde ovulacije. Mišljenja sam da je takva naprava možda korisnija kod pacijetnica koje žele otkriti ovulaciju u svrhu planiranja koncepcije i tempiranja odnosa u dane ovulacije. Što se tiče trajanja ono ovisi o frekvenicji korištenja takve sprave, baratanju i ev. mehaničkim oštećenjima. Pretpostavljam da se ono kreće između 2 do 5 godina, a što se cijene tiče okvirno ona se kreće između 400 i 1200 kn u ovisnosti o mjestu nabave, proizvođaču i kvaliteti proizvoda.