Ginekologija i opstetricija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 11777 | Broj poruka: 85227

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Ductus venosus agenesie


Autor Poruka

Nur22

08.03.2021. 16:55

Postovani,

imam 27 godina, bez ozbiljnijih zdravstvenih problema ili hronicnih oboljenja i ovo mi je prva trudnoca. Dosad je, barem sto se mog fizickog stanja tice, sve proteklo bez poteskoca. Trenutno se nalazim u 26. sedmici, po procjenama od pocetka jer je embrio imao malo brzi razvoj, a inace je prvi dan zadnje menstruacije 17. septembar protekle godine. Prenatalnom dijagnostikom je utvrdjeno a kasnije i potvrdjeno novim pregledom da beba nema razvijen Ductus venosus, ali je specijalista utvrdio da je kolateralna cirkulacija uredno razvijena, nedostatak ductusa ali bez jetrenog bypassa (nazalost prevodim bukvalno jer zivim u inostranstvu) i nazvao to bezopasnim za bebu. Za svaki slucaj uradjen je i prenatalni test na trisomije koji nije pokazao da postoji rizik za Trisomiju 11, 18 ili 21. Jedino sto ih je malo zabrinulo jeste nesto slabiji protok s lijeve strane, u sustini na granicnoj vrijednosti, a sa desne potpuno uredan (placenta isto smjestena desno) i zbog toga se trudnoca redovno prati i kod moje doktorice i na klinici.
Kad sam se konacno smirila zbog utvrdjene anomalije, iako me jos brine sto mi djeluje/ili citam u studijama da je tu ishod nepoznat a prilicno sirok spektar mogucnosti zbog tog nedostatka, sad me dodatno uznemirava sto je beba u 24+0 tezila svega oko 580 grama, sto je doktorica nazvala tezinom na donjoj granici "nije premalo ali nije ni zadovoljavajuce". Ni suprug ni ja nismo krupni, ja sam u terminu rodjena sa 2800g, suprug 3300g i cijeli zivot sam sitnije gradje (kao sto bi bio i on da se ne bavi intenzivno sportom), pa su na klinici to donekle prokomentarisali i kao ocekivano, dok je moja doktorica bila prilicno zabrinuta.

Obzirom da nazalost, bez obzira na pitanja, dobijem sture informacije i uvijek pored komentara "jako aktivna beba, sve djeluje super" pronadju i nesto sto zahtijeva dodatno pracenje, ja Vas molim za misljenje o napisanom i kako ustvari da se postavim na informacije o postojecoj anomaliji i toj njegovoj tezini jer mi je to stvorilo dodatni stres i strepim kakav ce biti razvoj bebe (da li dovoljan) na narednom terminu kroz 2 sedmice..
Oprostite na dugom postu i hvala unaprijed.

Ivo Balenović, dr. med.

08.03.2021. 21:55

Poštovana, ageneza Ductus Venosusa rijetko je stanje koje je često povezano s popratnim bolestima fetusa. Ne može se prognozirati kako će se trudnoća razvijati, ali ako anomalije nisu prisutne i šant (by pass) dobro funkcionira, a dijete dobro raste prognoza je dobra. Potrebne su kontrole i praćenje napredovanja rasta djeteta. Više od toga ne može se pretpostaviti.