Ginekologija i opstetricija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 11777 | Broj poruka: 85227

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Duphaston I Inofolic


Autor Poruka

Al1a

03.01.2020. 16:15

Postovani,
Godinu dana pokusavamo ostati u drugom stanju ali ne uspijeva. Imam 24 godine . Na pregledu kod ginekologa propisan mi je Inofolic i Duphaston 2*1 od 16 dc do 26. Inace menstruacije mi nisu bile redovne ali uz terapiju dolaze svaki 28.dan. Radila sam hormone stitne zlijezde,spolne , briseve ( na kojima je u vaginalnoj flori prisutna bakterija Streptokoka B ) , papa test koji je dobar , vaginalni UZv, Torch i HB1ac zatim inzulinsku rezistenciju. Svi nalazi su dobri osim briseva i hormona po mojoj procjeni koje vam citiram: Fsh 9.25 , lh 18.1, progesteron 4.03, prolaktin 332 i testosteron 0.276. Duphaston pijem tri mjeseca. Koje je Vase misljenje da li problem u zanosenju zaista predstavljaju hormoni ili su potrebne dodatne pretrage? Hvala unaprijed.

Ivo Balenović, dr. med.

04.01.2020. 10:25

Poštovana, niste naveli koji dan su vađeni hormoni, niti jedinice mjere. Nema podataka za hormon estrogen (no, obzirom da je FSH u granici normale, on je najvjerojatnije u redu). Progesteron je nizak (osim ako nije vađen u prvoj fazi ciklusa - što baš i nema smisla). Progesteron se određuje 21. dan ciklusa i njime se dokazuje ovulacija. Streptokok nema utjecaja na plodnost, ali preporučam liječenje (ukoliko ćete ići u neki od postupaka potpomognute oplodnje). Budući da godinu dana pokušavate trudnoću savjetujem da suprug uradi spermiogram. To je pretraga od koje se kreće u obradi neplodnog para.