Ginekologija i opstetricija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 11777 | Broj poruka: 85227

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Planiranje trudnoce nakon spontanog


Autor Poruka

Vedrans

03.01.2020. 09:00

Pozdrav, treba mi savjet kako dalje? 2019 sam imala dva spontana, prvi slucaj je bio biokemijska trudnoca razlog razvitak samo gestalcijske vrečice bez ploda, druga je nazalost bila u 20 tj (25.12.19), musko dijete, 25 cm i 340 g, zbog puknuca vodenjaka (moj slucaj je prvo pucanje vodenjaka zatim otvaranje, nasljedno mama je prve dvije trudnoce strogo mirovala no doslo je do puknuca u 6 i 7 mj sa smrtnim ishodom, sljedece dvije ja i brat, seklaza uz mirovanje i eto nas,), fizicki mislim da oporavak ide dobro, vise nemam krvarenje i nije bilo jako, osim psihickog koji ce proc tek nakon nove trudnoce, nalazi su prije trudnoca radeni kao i sada nakon poroda i sve je u redu, jedan od problema zdravstvenih je subklinicka autoimuna bolest štitnjače hašimoto koja je regulirana tabletama i u nalazima pise palpatorno rodnički dio skraćen. Sa samim začećem nemam problema, koliko moram čekati na sljedeću trudnocu i sto da poduzmem da dodem do tjedna koji vise nisu opasni za bebu, da li je ikako bez obzira na razvoj medicine moguce zatraziti seklazu, i kada se najranije moze napraviti, mislim da ona uz sve ostalo jedino moze smiriti moju psihu Posto na preglede cu morat putovali, voznja sat vremena da li je to rizicno no nemam druge mugucnosti, cak sam razmišljala voditi trudnocu u privatno klinici u zagrebu, strah me jedino puta, no ovaj put zelim sve sprijecit da nikada vise ne moram ovu bol ponoviti,unaprijed hvala na odgovoru i nadam se da ce moje pitanje pomoci i drugim ženama lp.

Ivo Balenović, dr. med.

03.01.2020. 11:20

Poštovana, serklaža se radi u drugom trimestru trudnoće. Žene koje u anamnezi imaju insuficijenciju cerviksa (jedan ili više gubitaka trudnoće u drugom tromjesečju) ili im se otvaranje ušća otkrije kliničkim pregledom, kandidatkinje su za serklažu. Žene s rizikom insuficijencije cerviksa nadziru se od 16.-24. tjedna trudnoće serijskim transvaginalnim ultrazvukom. Tim načinom uz vaginalno korištenje progesterona se mogu izbjeći nepotrebne serklaže. U idućoj trudnoći u dogovoru s Vašim liječnikom, a prema nalazu na vratu maternice možete planirati eventualnu serklažu.