Ginekologija i opstetricija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 11777 | Broj poruka: 85227

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


E.coli i Ureaplasma urealyticum


Autor Poruka

Monika

03.10.2003. 15:15

Poštovani,
u oćujku o.g. u 12. tjednu trudnoće ustanovljeno je da srce ploda ne kuca te mi je ucinjena kiretaza. Imam 30 godina. Posljednjih 6-7 godina radim cesce kontrole urina radi mokracnih infekcija. U 8.tjednu trudnoce prepisan mi je antibiotik radi E.coli 10 na 5. U svibnju urinokultura je pokazala samo saprofitne bakterije no u srpnju ponovila se E coli 10 na 5.
Propisana mi je terapija: Novocef + Nolicin.
U srpnju mi je učinjen PAP te cervikalni brisevi - na chlamidiu, aerobe, anaerobe, mikoplazmu i ureaplazmu te je izolirana ureaplazma urealyticum. Pretražujući sadržaj ovog Foruma došla sam do saznanja da je bakterija ureaplazma mogla biti uzrok gubitka ploda?
Nakon lijecenja mene i supruga, ponovili smo nalaze i briseve -PAP je u redu, HPV negativan ali je urinokultura pokazala prisutnost E coli 10 na 5. Nalaz ureaplazme, mikoplazme, aeroba i anaeroba još uvijek čekamo. Napominjem da pijem velike količine Uvin čaja te 1000 mg C vitamina dnevno, brusnice, kalcij te Folix kao pripremu za trudnoću koju željno očekujem. Na intimnu higijenu izuzetno pazim (da li možda i previše?) a od travnja tijekom spolnih odnosa obavezno koristimo prezervativ. Napominjem da izuzetno teško podnosim činjenicu da smo izgubili dijete, sebi predbacujem što mi se to desilo, često sam depresivna, vrlo tužna i tjeskobna te patim što već nemam svoje dijete (da je sve bilo u redu, već bih bila mama).
Što mi preporučujete u slučaju negativnog a što u slučaju pozitivnog nalaza ureaplazme?
Što mi preporučujete vezano uz uporno ponavljanje E.coli?
Koliko je E.coli opasna u trudnoži?
Može li se bakterija Ureaplazma smatrati uzročnikom gubitka ploda? Žalim što sam poslušala tadašnjeg ginekologa koji nije smatrao nućnim uzimanje cervikalnih briseva nakon što je utvrdio trudnožu nego samo nalaz urinokulture.
Zahvaljujem na stručnom mišljenju.

prof. dr. Josip Djelmiš

19.10.2003. 23:20

Poštovana Monika,
Infekcija s Ureaplasmom urealitycumom je čest uzrok spontanih pobačaja i prijevremenih poroda, ali ne i jedini.
Zbog čestih uroinfekcija javite se nefrologu.