Ginekologija i opstetricija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 11777 | Broj poruka: 85227

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


endo


Autor Poruka

martina

26.05.2002. 19:57

citajuci poruku od dolores o endometriozi mogu li zakljuciti da ju i ja imam zbog povremenih ostrih bolova u podrucju jajnika???uzasno sam zabrinuta!imam 24 godina i nisam nikada bila kod ginekologa.koji su simptomi te bolesti?kako da budem smirena nakon ovog uzasavajuceg pisma od dolores?znaci li to da sam neplodna?upomoc!tina

Doc.dr.sc. Sanja Kupešić

27.05.2002. 14:25

Poštovana,
S obzirom na Vaše oskudne podatke teško je povjerovati da u dobi od 23 godine imate endometriozu jer se ona u većine slučajeva javlja u starijoj redoprodukcijskoj dobi. Radi li se doista o ovom poremećaju može se samo odgovoriti detaljnim ultrazvučnim, ginekološkim i drugim pretragama o kojima ću više nagovjestiti u tekstu koji slijedi.
Endometrioza se zove i enigmatskom bolešću ili bolešću teorija, iz jednostavnog razloga : jer o njoj malo znamo, a puno nagađamo. Laparoskopija se smatra "zlatnim dijagnostičkim i terapijskim sredstvom" u praćenju i uklanjanju endometrioze. Sijela endometrioze mogu katkada okludirati jajovode, te ukoliko je ustanovljeno da jajovodi ne propuštaju kontrast to nam govori da se radi o njihovoj neprohodnosti. Neprohodnost se katkada može uspješno korigirati mikrokirurškim zahvatom koji se može provesti i laparoskopskim putem. Laparoskopija je jedina dostupna metoda za stupnjevanje bolesti (kako bi se odredilo i podrobno opisalo koje su ginekološke i/ili neginekološke strukture zahvaćene endometriozom), a istom se metodom mogu otkloniti adhezije koje mogu priječiti prohodnost jajovoda. Katkada endometrioza može uvjetovati pojavu cista na jajnicima koje se zovu čokoladne ciste. Ukoliko ste uplašeni ovim opisima bilo bi poželjno da se uputite Vašem ginekologu koji će učiniti minimum pretraga da biste odagnali sumnju na postojanje ovih promjena, te vjerujem da ćete se javiti s dobrim vijestima da nemate nikakvih odstupanja u građi ginekoloških organa. Puno sreće.