Ginekologija i opstetricija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 11777 | Broj poruka: 85227

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Endometrijalni polip


Autor Poruka

Rija

10.12.2019. 00:20

Imam 57 godina, dobrog zdravstvenog stanja, 8 godina od posljednje mjesecnice. Imala sam povremena blaga krvarenja, na transvaginalnom uzv utvrdili su postojanje fibroida 2 cm koji je tu od 2006, nije stvarao poteskoce ni krvarenja. Na istom uzv uoceno je zadebljanje maternice 13.5 mm i polip 1 cm. Uradjena je histeroskopija, D & C i otklonjen polip velicine 2 cm. Krvarenje je prestalo 3 dana nakon polipektomije. Nalaz nekoliko fragmenata polipa je endometrijalni adenokarcinom 1. Uzorci tkiva maternice u redu. Jajnici bez cisti, cisti velicine 1.7 cm. Nema slobodne tecnosti u Douglasu. Ginekolog preporuca histerektomiju sa vadjenjem oba jajnika. Da li je stanje zabrinjavajuce? Hvala vam.

Rija

10.12.2019. 09:45

Jajnici bez cisti i bez tumora velicine - desni 1.7 cm a lijevi 1.6 cm.

Ivo Balenović, dr. med.

10.12.2019. 14:15

Poštovana, obzirom na dijagnozu potrebno je uraditi histerektomiju i adneksektomiju (odstranjenje maternice i oba jajnika). Tek kada patolog pregleda preparate postaviti će se definitivna dijagnoza i utvrditi stadij bolesti, te gradus (visokorizični ili niskorizični). Prema tome će se odlučiti treba li dodatna terapija. Adenokarcinom endometrija ima dobru prognozu i može se u potpunosti izliječiti, no to ovisi o stadiju (da li se bolest proširila i koliko), te o gradusu (zrelosti tumora) .

Rija

10.12.2019. 23:25

Hvala vam za odgovor. Na pripremi za operaciju doktor je rekao da ce izvaditi maternicu, jajovode i jajnike; rekao je da nece izvaditi limfne cvorove za patolosku analizu. Uzorci tkiva maternice su u redu. Jajnike nisu mogli vidjeti na transvaginalnom uzv, ali su ih vidjeli na abdominalnom uzv normalne velicine, bez cisti, bez lezija. Ovo mi daje tracak nade da ce analiza poslije histerektomije biti u redu. Jos jednom, zahvaljujem za odgovor.

Ivo Balenović, dr. med.

11.12.2019. 10:40

Prema tim nalazima tumor je najvjerojatnije ograničen na endometrij i nije se proširio.