Ginekologija i opstetricija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 11777 | Broj poruka: 85227

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Endometrijaza


Autor Poruka

M

23.07.2002. 20:05

Poštovani,


Imam 25 godina; oduvijek sam imala problema sa bolnim menstruacijama i bez Ketonala forte ne funkcioniram. Zadnja dva mjeseca, odmah po završetku ciklusa, pojavila mi se jaka bol na lijevoj strani stomaka, uz tamnosmedji, gotovo crni iscjedak.
Postoji li opasnost da obolim od endometrijaze?!

Unaprijed hvala

Doc.dr.sc. Sanja Kupešić

24.07.2002. 11:43

Poštovana,
Endometrioza se zove i enigmatskom bolešću ili bolešću teorija, iz jednostavnog razloga : jer o njoj malo znamo, a puno nagađamo. Laparoskopija se smatra "zlatnim dijagnostičkim i terapijskim sredstvom" u praćenju i uklanjanju endometrioze. Ukoliko je ustanovljeno da jajovodi ne propuštaju kontrast to nam govori da se radi o njihovoj neprohodnosti. Neprohodnost se katkada može uspješno korigirati mikrokirurškim zahvatom koji se može provesti i laparoskopskim putem. Laparoskopija je jedina dostupna metoda za stupnjevanje bolesti (kako bi se odredilo i podrobno opisalo koje su ginekološke i/ili neginekološke strukture zahvaćene endometriozom), a istom se metodom mogu otkloniti adhezije koje mogu priječiti prohodnost jajovoda. Ukoliko se ne uspije u rekanalizaciji jajovoda, tada na sreću, postoje i druge metode koje Vas mogu učiniti sretnom majkom, a to je postupak izvantjelesne oplodnje. Ipak, želim Vam napomenuti da je endometrioza nažalost, progredirajuća bolest, te da s liječenjem treba krenuti na vrijeme.
Kako bi se osiguralo stagniranje bolesti preporuča se primjena hormonske terapije (raspolažemo cijelom paletom hormonskih preparata, ali se oni mogu ordinirati tek nakon uvida u Vaše kliničko stanje). Druga neinvazivna metoda koja može precizno i sa sigurnošću pratiti razvoj događaja na jajnicima je transvaginalni ultrazuvuk s obojenim doplerom , a u novije vrijeme i trodimenzionalni ultrazvuk.
Iz svega navedenog jasno Vam je kako je teško na temelju oskudnog opisa odgovoriti imate li ili nemate endometriozu. Preporuča se učiniti daljnju dijagnostičku obradu i praćenje.