Ginekologija i opstetricija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 11777 | Broj poruka: 85227

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Endometrioza


Autor Poruka

Nina

23.07.2002. 21:36

Poštovana doktorice!

Prije mjesec dana bila sam na UZV-u i otkrivena mi je endometrioza na lijevom jajniku (endometriom 4 cm). Doktor mi je preporučio laparaskopiju u 9 mj.
Danas sam imala nepodnošljive bolove u donjem dijelu trbuha, tako da je morala doći hitna pomoć po mene. Nakon današnjeg razgovora s mojim doktorom odlučio se za operaciju što prije i to za 2 tjedna.
Na majčino inzistiranje danas sam potražila i drugo mišljenje, te mi je nakon UZV-a ovaj drugi doktor preporučio Diane -35 a ne operaciju. Kaže da je endometriom 3,5 cm. Potpuno sam zbunjena. Za 2 tjedna sam naručena na operaciju i ne znam što da radim, da pijem tablete ili idem na laparskopiju.
Molim Vas pomozite mi savjetom!
Zahvalna!

Doc.dr.sc. Sanja Kupešić

24.07.2002. 11:39

Poštovana,
Diane 35 nisu tablete za liječenje endometrioze, već se radi o oralnim kontraceptivima, uobičajenoj terapiji za policistične jajnike, koja se ordinira u slučaju postojanja funkcinalnih cista (ciste žutog tijela npr koja može imitirati endometriotičnu cistu).
Stoga, primjena Diana nipošto ne može štetiti u Vašem slučaju, a nakon 2 do 3 mjeseca može se ponoviti ultrazvučni pregled kako bi se ustanovila ev. regresija (povlačenje) ciste na jajniku. U slučaju da će cista i dalje perzistirati može se planirati laparoskopija.