Ginekologija i opstetricija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 11777 | Broj poruka: 85227

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


endometriom


Autor Poruka

ranka

19.03.2002. 22:37

Postovana dr. S. Kupesic
Ja Vam se opet javljam i molila bih Vas da mi malo pojasnite ovaj nalaz vag.UZV:uterus 43.7x32.3 sa ehom endometrija od 4 mm. desni ovarij 33.7x24.1 sa endometriomom promjera 20.8x19.8 jasno ogranicen. Lijevi ovarij 25.6x14.6 normalne strukture.douglas slobodan.
receno mi je okvirno sta je u pitanju i savjetovano mi je
da sljedece dvije menstracije pratim ciklus i biljezim a sto se tice ove ciste da za sada necemo nista raditi.Inace bila sam godinu dana pod hormonalnom terapijom usljed manjka progesterona i pila sam cikloproginova zbog krvarenja u sredini ciklusa.Ineresuje me dali ja ta terapija bila dobra i u skladu sa promjenama na jajniku ili je manjak progesterona nastao zbog prisustva ove ciste(pogresno usmjerena terapija).takoder me interesuje dali je lijevi jajnik normalno razviijen i posto evo 7 mjeseci pokusavam zanijeti bez uspjeha kakva ja po Vasem misljenju prognoza i sta bih dalje trebala raditi.
Pomozite mi Vasim savjetom Molim Vas

Doc. dr. sc. S. Kupešić

20.03.2002. 13:00

Poštovana,
Ovarijska endometrioza može biti uzork neplodnosti zbog toga što ne samo što može remetiti ovulacijsku funkciju, već i nepovljno utjecati na prohodnost jajovoda. Ukoliko će endometriotička cista perzistirati tijekom narednih 3-6 mjeseci preopučila bih Vam njenu laparoskopsku operaciju i stupnjevanje endometrioze kako bi se ocijenila Vaša reprodukcijska sposobnost i stanje maternice i jajovoda.