Ginekologija i opstetricija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 11777 | Broj poruka: 85227

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


endometrioza


Autor Poruka

suzana

20.01.2002. 19:03

Poštovana doktorice.Prije dvije godine obavljena mi je laparaskopija zbog endometričnih jajnika. Nakon toga sam 5 mjeseci dobivala injekcije zoladexa kako bi se uništila žarišta enometrioze. Budući da su me upozorili da se endometrioza može vratiti a na zadnjoj kontroli sam bila u 6 mjesecu zanima me da li je pojava bolova jajnika i iscjedak mogući znak za uzbunu. Od 6 mjeseca pijem kontracepcijske pilule pa me zanima da li one mogu spriječiti novi nastanak endometrioze.

Doc dr. sc. S. Kupešić

21.01.2002. 21:35

Poštovana,
Bolovi u predjelu jajnika koji dominiraju tijekom menstruacije, bolni snošaji i slične smetnje mogu najaviti recidiv endometrioze (koja je hormonski uvjetovana bolest generativne dobi). Stoga bih preporučila da učinite ultrazvučni i ginekološki pregled kako bi se otkrilo ev. ponovno pojavljivanje endometriotičkih cista na jajnicima.
Kontracepcijske pilule koje su Vam preporučene mogu donekle smanjiti mogućnost recidiva endoemtrioze, ali ovakav protektivni učinak zamijećen je samo u blagih oblika endometrioze, dok se u uznapredovalih stadija savjetuje agresivnija medikamentozna terapija. Ipak, naš pristup liječenju endometrioze ovisi o dobi pacijentice, rasapu bolesti, intraoperacijskom (laparoskopskom) nalazu, želji pacijetnice za reprodukcijom, nuspojavama koje mogu izazivati lijekovi koje pacijentica koristi (npr maljavost, akne u slučaju progestagenske terapije) i dr.Iako oralni kontraceptivi nisu idelani oblik terapije endometioze njihova primjena donekle može umanjiti rizik pojave recidiva.