Ginekologija i opstetricija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 11777 | Broj poruka: 85227

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Post IVF


Autor Poruka

Sasa

21.01.2002. 10:20

Postovana,

Imam 28 god. a supruga 31 god. i dijagnoza joj je primarni sterilitet. Imam pitanje vezano uz IVF a anamneza supruge je slijedeca:
- Uklonjen 1 jajovod radi van matericne trudnoce prirodnim putem
- Drugi jajovod neprohodan
- Napravljene dvije dijegnosticke laparaskopije
- Napravljen niz ( ~ 5 puta ) IVF postupaka prirodnim putem - 1 jajasce prirodnim ciklusom od kojih je svaki zavrsio uspjesnom oplodnjom ali je isto tako poslije transfera svaki zavrsio neuspjesnim zadrzavanjem tj. pobacajem (mislim da se to moze tako zvati). Poslije svakog transfera uslijedio je period mirovanja u smislu ne dizanja tereta i bez naprezanja - samo hodanje u minimalnim kolicinama, uzimanju utrogestana i folne kiseline.

Po mom laickom misljenju i dosadasnjem videnju stvari doslo je do "pattern-a" koji se ponavlja iz postupka u postupak, pa bih Vas zamolio da mi pomognete u smislu smjernica kako dalje - da li je oplodnja i vracanje ploda tj. transfer vrhunac ili postoji jos "nesto" u smislu lijeka, terapije, dijagnostika ili slicno da bi nam/joj se pomoglo u ocuvanju ploda poslije transfera i/ili da se promijene aktivnosti/mirovanje poslije transfera.

Molim Vas za pomoc jer je i psiholoski pritisak proporcionalan sa IVF pokusajima tj. raste kao i negativni aspekti sa svakim neuspjelim pokusajem sto se odrazava i na bracne odnose.

Zelim Vam puno uspjeha u daljnjem radu.

Lijepi pozdrav,

Doc dr. sc. S. Kupešić

21.01.2002. 21:26

Poštovana,
S obzirom da je u Vašem slučaju u svakom pokušaju došlo do prijenosa zametka, valjalo bi ustanoviti da li je neprimjerena uterina prijemljivost uzrok neuspješnih postupaka IVF/ETa. Maternična prijemljivost može se neinvazivno procijeniti suvremenom ultrazvučnom trodimenzionalnom tehnikom, kojom se analizira debljina, volumen i morfologija maternične sluznice kako bi se otkrile eventualne intrauterine abnormalnosti koje mogu uzrokovati neprihvaćanje prenesenog embrija. Istodobno se procjenjuje maternična prokrvljenost (vaskularizacija endometrija i protok krvi u uterinim arterijama, kao i protok krvi kroz krvne žile unutar jajnika). Ukoliko ste zainteresirani učiniti ovakav ultrazvučni pregled mogu Vas uputiti na Kliniku za ginekologiju i porodništvo OB Sveti Duh, Sveti Duh 64, tel 01 3712109 (Odjel za neplodnost)