Ginekologija i opstetricija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 11777 | Broj poruka: 85227

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Amniocenteza


Autor Poruka

Amalija

22.07.2002. 22:29

Poštovana gđo Kupešić,
molim Vas da mi razjasnite kada, zašto i sa kojim posljedicama po bebu se vrši amniocenteza.
Naime, poslije dužeg liječenja endometrioze na oba jajnika, ostala sam u drugom stanju nakon drugog pokušaja IVF-a, metodom Kryo E.T. Trenutno sam u 17.-tom tjednu trudnoće, dobro se osjećam a iz posljednjeg nalaza UZV u 13.-tom tjednu trudnoće slijedi: uterus vel. odgovara, mekan,miran; cerviks 1.članak zatvoren. CRL 6,o6 cm, BPD 2,27. KČS ++. Pokreti b.o., posteljica sprijeda.
Obzirom da sam u dobi od 34 godine a suprug u dobi od 41 godine, u razgovoru sa poznanicima isti su nam tvrdili da se obavezno provodi amnioc. ukoliko zbroj godina supružnika prelazi 70. Kako o tome suprug i ja doista ne znamo ništa, molim Vas da nam razjasnite potrebu provođenja ove metode, a osobito koliki je rizik za pobačaj, te da li su istiniti ovi navodi o dobi supružnika kao pretpostavci za amnioc.
Unaprijed Vam se zahvaljujemo !

Doc.dr.sc. Sanja Kupešić

23.07.2002. 09:05

Poštovana,
S obzirom na životnu dob Vi ne spadate u grupu pacijetnica kojima se nužno savjetuje učiniti ranu amniocentezu. S obzirom na zbroj starosne dobi supružnika i način na koji ste ostvarili tako željenu trudnoću savjhetovala bih da učinite genetski savjet gdje će Vam genetičar predočiti ev. rizike i preporučiti Vama najprikladnije metode prenatalne dijagnostike. Ukoliko nemate opterećenja u familijarnoj anamnezi (kromosomska oštećenja u bližoj porodici) i ukoliko su dosadašnje ultrazvučne pretrage u granicama normale, kao i biokemijski probir (triple test) ne bi bilo neophodno planirati amniocentezu. Nadam se da ste između 10. i 14. tjedna učinili detaljan ultrazvučni pregled u visoko specijaliziranoj ustanovi kojim se je procjenila debljina nuhanog nabora i ocijenilp postojanje tzv. ultrazvučnih biljega (markera) za kromosomske abnormalnosti.
Amniocenteza (punkcija plodove vode) radi se na nekolko Klinika u Zagrebu i u dobro educiranim centrima ima mali rizik komplikacija (manji od 1 - 0.8% u našoj Klinici). Obavlja se između 16. i 20. tjedna trudnoće, nakon genetskog savjeta od strane educiranog genetičara. U slučaju da želite obaviti genetski savjet i informirati se detaljnije o specifičnostima ovakve invazivne pretrage uputila bih Vas na tel 01 3712273 Klinke za ginekologiju i porodništvo Opće bolnice Sveti Duh (laboratorij za citogenetiku) ili Klinički bolnicčki centar Rebro i Petrova.
Puno sreće u daljnjem tijeku Vaše trudnoće.