Ginekologija i opstetricija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 11777 | Broj poruka: 85227

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


epiziotomija


Autor Poruka

Snezana

24.01.2002. 00:23

Rodila sam prije 4 i po mjeseca. Tijekom porodzaja uradzena je medio-lateralna epiziotomija sa suturom, sama sam se raspukla pola puta do klitorisa (pretpostavjam da i tu je bila sutura-nitko mi nista nije rekao), a imala sam i cerviks ruptura i sutura. Prvi odnos imala sam tri i po mjeseca nakon porodzaja i nisam imala nekih problema osim malo boli na mjestu gdje je bila pukotina sto tijekom odnosa je nestala. Drugi odnos sam imala 4 i po mjeseca nakon porodzaja i bilo je vise boli,tijekom cjelog odnosa, a nakon toga primjetila sam malo krvi, svjetlo crvene boje i nakon toga krvi u tragove. Sljedeceg dana nije bilo krvi ali imala sam bolove vanjskih delova genitalije, koje su potrajale 3-4 dana, neprijatan osijecaj u oblasti uretre i mokracnog kanala ( kao kod cistita). Inace i imam tupu bol, neki neprijatan osjecaj kod uretre kad sednem na neku tvrdu stolicu. Epiziotomiju prilikom odnose nisam osjecala, ali s vremena na vreme tu osjecam oteklinu pod prstima, velicinom zrnom graska, a kad je dotaknem ili sednem osjecam bolove. Sto nije u redu sa mnom? Dokle cu ove bolove?

Doc. dr. sc. S. Kupesic

24.01.2002. 11:55

Poštovana,
Oteklina koju osjećate pod prstima posljedica je ožljkastih promjena na mjestu epiziotomije. Pretpostavljam da je rana zarastala per primam i bez sekundarne infekcje. U tom slučaju teško je objasniti pojavu krvarenja iz vanjskog spolovila prilikom spolnog odnosa. Preporučila bih da se obratite Vašem ginekologu jer su krvarenja iz mjesta ožiljka i bolovi neuobičajeni 4 mjeseca nakon učinjene epiziotomije.