Ginekologija i opstetricija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 11777 | Broj poruka: 85227

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


HSG?


Autor Poruka

sanja

23.01.2002. 12:15

Imam 24 godine a moj suprug 27, u braku smo 2 godine.Doktor mi je ustanovio policistične jajnike samim tim i anovulatorne cikluse.Uz pomoć Klomifen-a do sada sam ostala jednom u drugom stanju ali neuspješno, uginuo mi je plod u 9-oj nedelji. Nakon toga pravila sam pauzu od 6 mjeseci i ponovo počela uzimati Klomifen 6 mjeseci i naravno uvijek sam imala ovulaciju na jednom od jajnika ali bezuspješno. Nalaz supruga je u redu. Radila sam briseve na Clamidiju, Micoplasmu, Ureaplasmu... i svi su u redu. Preporučeno mi je da uradim HSG a ja nikako da se odlučim jer sam obaviještena da je jako bolno. Postavila bih Vam 2 pitanja:

1. Postoji li mogućnost da se prilikom HSG-a nešto poremeti i da li ste i Vi mišljenja da to trebam uraditi?
2. Prilikom uzimanja Klomifena sluzokoža materice mi ne prelazi 8mm u periodu ovulacije, da li to može da utiče na zanošenje (odnosno da se plod ugnijezdi) i da li bi mi preporučili neku dodatnu terapiju u tom periodu kada je potrebno sluzokožu podebljati?

Unaprijed zahvalna!

Doc. dr. sc. S. Kupesic

24.01.2002. 12:01

Poštovana,
S obzirom na Vaše podatke i probleme vezane uz infertilitet preporučila bih obradu u jednoj od specijaliziranih ustanova za problem ženske neplodnosti. HSG smatram potrebnom za procjenu prohodnosti jajovoda (može se učiniti korištenjem Rtg-a ili UZV-a) ali bih preporučila da se isključe unutarmaternične abnormalnosti koje su mogle dovesti do spontanog pobačaja. Što se tiče neprimjerenog zadebljanja sluznice, to je jedan od mogućih razloga izostanka trudnoće. Imajući iskustva s takvim kliničkim problemima preporučila bih doplersku analizu uterine prokrvljenosti. Tek nakon ovakve cjelovite obrade može se uvesti terapija koja će, vjerujem, dovesti do željenih rezultata.