Ginekologija i opstetricija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 11777 | Broj poruka: 85227

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


epiziotomija


Autor Poruka

andrija

21.06.2002. 23:02

Postovana
Supruga je prije 6 dana rodila. Cini se da s epiziotomijom tj. zarastanjem nije sve u redu. U donjem dijelu reza koza je razmaknuta 3-4mm, dok je u gornjem spojena.Dakle od vrha prema dnu rana se siri.
Vidljiv je samo gornji sav, a supruga kaze da ih ima jos dva ali ih nisam vidio.
Zanima nas da li bi duz cijelog reza koza trebala biti priljubljena jedna uz drugu?
Moje krajnje nestrucno misljenje je da joj je rana otvorena?
Danas je pri defekaciji supruga primjetila krv, ali nije sigurna da li je krv iz podrucja reza ili ne. Radilo se o par kapi.
Andrija

Doc.dr.sc. Sanja Kupešić

22.06.2002. 18:58

Postovani,
U razdoblju od 7 dana nakon poroda, moze se dogoditi da se javi razdvojenost u podrucju rane i reza, sto moze biti posljedica nekog napora (npr. tvrda stolica, napinjanje pri defekaciji, dizanje tereta i sl). Ukoliko nema krvarenja i sekundarne infekcije ovakav nalaz ce se sam od sebe sanirati, te se ne bi trebale desiti nikakve komplikacije. Ukoliko ce Vasa supruga osjetiti kakvu nelagodu ili secerniranje rane treba posjetiti lijecnika kako bi se provelo redovito ciscenje rane i po potrebi uvela antibiotska terapija i revizija rane. Savjetovala bih pojacane mjere opreza i primjenu Bivacyn spreya nakon pranja koji ce omoguciti primjereno "susenje" rane i brze cijeljenje.