Ginekologija i opstetricija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 11777 | Broj poruka: 85227

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Estrogeni


Autor Poruka

Sladja

25.04.2002. 16:39

Postovana Dr.,

Hormonskom analizom je utvrdjen nedostatak estrogena u folikularnoj fazi i u sredini ciklusa a kao posledica smanjenoh lucenja FSH i LH. Imam 35 godina i nemam dece . Za sada samo koristim Ovestin cremu, menstruacije su uredne, moj ginekolog jos uvek odlaze NHL.Da li je ovo predmenopauza i da li mogu zaceti?Hvala

Doc.dr.sc. Sanja Kupešić

28.04.2002. 19:41

Poštovana,
S obzriom na Vaše nalaze svakako bih preporučila da se obratite u ustanovu specijaliziranu za liječenje bračne nepldnosti gdje će se ponoviti hormonska analiza (FSH,LH,E2, PRL između 3. i 8. dana m. ciklusa), učiniti pregled transvaginalnim ultrzvukom (po mogućnosti tehnikom obojenog doplera ili 3D UZVom), ispitati prohodnost jajovoda u slučaju potrebe i učiniti analiza spermiograma supruga. Daljni postupak liječenja neplodnsti ovisiti će o Vašim nalazima, a trebalo bi ga poduzeti što je prije moguće ukoliko se žele postići zadovoljavajući i tako željeni rezultati.