Ginekologija i opstetricija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 11777 | Broj poruka: 85227

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


fibrom (miom) i evt. trudnoca


Autor Poruka

kisha

18.09.2010. 19:05

Postovani,

sredino 2009. mi je, nakon teze anemije i velikih (velicine dlana) ugrusaka prilikom menstruacije prvo UZV pregledom utvrdjen fibrom (u zemlji gdje zivim tako nazivaju rekla bih miom), a poslije i IRM preglednom potvrdjeno.
Posto se ne usudjujem tek tako prevoditi poduzi spisak sa IRM nalaza, ja cu se osvrnuti samo na ono sto stoji u zakljucku i prevesti bukvalno na nas, u nadi da cete vi shvatiti o cemu se radi. Sto se jajnika samih tice nalaz je potpuno uredan.
Dakle, u konkluziji stoji da je maternica hipertrofirana, zatim prisustvo vise mioma (pretpostavljam manjih, posto nisu naveli velicine), od kojih jedan subserozni latero-istimik lijevo, promjera 41 mm. Utvrdjeni i znaci umjerene adenomioze.

S nalazom sam otisla svom ginekologu i on me prvobitno stavio na tromjesecnu terapiju nomegestrol-om (5mg) i ibuprofen (400 mg) protiv bolova. Rezultati su se odmah vidjeli, menstruacija se uredovila (redovna je ostala i do dan danas), ugrusci su skoro pa potpuno nestali, bolovi se smanjili (prije su bili nepodnosljivi i dugo je trebalo da pocne djelovanje nekog od sredstava protiv bolova).

Medjutim, ginekolog mi je tom prilikom rekao da bih ja trebalo tu terapiju trajno da uzimam. Posto sam ja vec na permanentnoj terapiji s nekim drugim lijekovima, slozili smo se oboje (ginekolog & ja), da bi mozda najbolje bilo da sa nastavkom terapije sacekam dok se opet ne pogorsaju simptomi. Onda opet tri mjeseca da uzimam terapiju i tako stalno.
Meni evo do danas je sve u prilicnom redu - 2 mjeseca su se poceli vracati ugrusci i krvarenja, medjutim sve se to opet spontano smirilo (tako ja zamisljam bar normalniju menstruaciju, posto iz iskustva ni ne znam sta je to normalna menstruacija - kod mene je to uvijek bilo vezano za obilje krvi, velike bolove i ugruske), sve do danas.

Za vas bih imala par pitanja, radi preglednosti oznacicu brojem:

1. Iako sam dosad vec dva puta bila kod ginekologa, vise nije napomenuo nikakve UZV kontrole tog tumora, da li i ja to da ignorisem ili sta?

2. Kako objasniti ovo spontano izljecenje nakon te tromjesecne terapije sredinom 2009.? Postoji li sansa da se to saniralo nekim cudom?

3. Buduci da nisam u cvijetu mladosti, 40-ta godina na pragu, ja razmisljam o drugom djetetu. Moj partner i ja imamo nezasticen odnos vec oko 2 godine i nista se ne desava. Da li bi ovaj miom mogao biti uzrokom, koliki je probabilitet za takvo sto, posto ja ne znam ni da li je mozda u pitanju moj partner ili ja?

4. Ako je uzrok miom, kakvi su dalji koraci? Sta se radi ako se zeli trudnoca?

5. Ako se bude preduzimalo nesto, bilo medikamentozno bilo hiruski, koliko bi otprilike trajalo potpuno zacjeljenje kad bih ja vec mogla racunati na zacece?


Puno pitanja, na cijim odgovorima vam se unaprijed zahvaljujem.





Dejan Šakoronja, dr. med.

18.09.2010. 23:55

Poštovana, postavili ste mi vrlo konkretno ali i vrlo kompleksno pitanje.
Da rezimiramo UZV nalaz: vidi da imate supserozni miom 4cm više prema lijevo i nekoliko malih kojima nije navedena veličina.
Svakako za trudnoću nije dobro da imate miom jer u trudnoći obično rastu i generalno mogu uzrokovati prijevremene porođaje, krvarenja, pobačaje kao i postpartalna krvarenja.
Miom lokalizacije nisko istmično ne bi trebao predstavljati probleme u trudnoći i vjerovatno nije uzrok što ne možete zatrudnjeti.
Zatim što se tiče kontrola potrebna je svakih 6 mjeseci UZV kontrola istoga.
Što se tiče bolnih menstruacija one se označavaju kao sekundarna dismenoreja ( uzrokovana miomom)
Što se tiče gestagenske terapije dapače može se uzimati duže vrijeme i ne smanjuje mogućnost začeča.
Na Vašem mjestu učinio bih spolne hormone a kod supruga spermiogram, prohodnost jajovoda( sekundarni sterilitet?)
Ako se i učini operativni zahvat / hysteroscopia/ trunoća se preporuća nakon 6 mjeseci, premda miom ove lokalizacije ne bi trebao praviti značajnije smetnje.
Da se radi o submukoznom miomom svakako bi Vam operativni zahvat bio nužan.

kisha

19.09.2010. 00:35

Hvala Vam na tako brzom odgovoru.

Ostali ste mi "duzni" na jedno pitanje - otkud nakon samo tromjesecne terapije nomegestrol-om 2009. godine, da sam ja bez problema s krvarenjem i bolovima vec toliko dugo? Postoji li bar teoretska sansa da se to sve saniralo?

Jos jednom hvala na svemu, pozdrav.

Dejan Šakoronja, dr. med.

19.09.2010. 11:55

Poštovana, gestageni preparati su svakako korisni za reguliranje menstrualnih ciklusa.
Vaše obilne menstruacije i bolovi odraz su miomatozne maternice te sitnih mioma po cijeloj maternici(onih kojima nije navedena veličina) te sigurno koji od njih dolazi u dodir sa sluznicom maternice/endometrijem/ te uzrokuje bolne menstruacije te obilne uz ugruške.
Također ste naveli i žarišta adenomioze u maternici. Sve to ima implikacija na obilnost menstruacija.
Gestagenski preparati dobri su i u jednom i drugom slučaju.
Vaši miomi te adenomioza svakako nisu nestali jer su to organske promjene i ne mogu se ukloniti uzimanjem lijekova.
Svakako je i dalje uputno uzimati istu terapiju , jer će se stvari na duži rok primiriti.

kisha

19.09.2010. 15:50

Ne znam tacno sta podrazumijevate pod gestagenskim preparatima, da li pod to spada i nomegestrol?

Da, ja cu svakako nastaviti s terapijom ka se pogorsaju opet simtomi, samo mene cudi to da sam uzela samo jednom terapiju (tri mjeseca) i od tada je proslo vise od godinu dana.. i jos uvijek je sve super.

Da li vi sugerisete mozda da je i bez obzira na odsustvo simptoma ipak uzimam nomegestrol?

Hvala.

Dejan Šakoronja, dr. med.

19.09.2010. 18:25

Ne trebate uzimati ako nemate smetnje. Ako se ponove vratit će te se istoj terapiji.