Ginekologija i opstetricija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 11777 | Broj poruka: 85227

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


folikula


Autor Poruka

ivana

11.01.2002. 13:58

Postovana doktorice,
prije mjesec dana sam bila na vaginalnom uzv color doppleru i nalazi su bili uredni (radilo se o normalnom pregledu koji sam htjela napraviti i napravila sam ga privatno), medjutim, moj me lijecnik jos preko uputnice poslao da napravim uzv vaginalni naknadno, ne znajuci da sam ga ja vec obavila

Napravila sam i ovaj uzv i nalaz me zabrinuo jer se navodi da se na jajnicima nalaze folikule promjera 20 mm

ne znam da li se to radi o cistama, da li su folikule normalna pojava na jajnicima mozda u zadnjem dijelu ciklusa(napominjem da sam uzv radila 4.1. a zadnja menstruacija je bila 14.12.)?

inace imam neredovite cikluse, oko 30-34 dana

takodjer, trenutno se lijecim jer mi je brisom cervixa
utvrdjen:enterococus, gardnarela, ureaplasma, da li mozda i to ima utjecaja i povezano je s folikulama

zahvaljujem na odgovoru i strpljenju

Doc dr. sc. S. Kupešić

12.01.2002. 13:38

Poštovana,
Folikuli se javljaju u sredini ciklusa u žena reprodukcijske dobi i to su strukture anehogena sadržaja (izgledaju kao male cistične strukture) koje nose jajašce. stoga, takav Vas nalaz ne treba zabrinjavti, jer on je normalan za Vašu dob. S druge strane nalaz Vašeg cervikalnog obriska zahtijeva doista puni oprez jer imate miješanu bakterijsku infekciju koju trebate tretirati antibioticima i lokalno kako ne bi došlo do stvaranja neželjenih posljedica poput kronične upale i problema neplodnosti. Napokon, odgovor na Vaše pitanje pojava folikula i infekcije nema međusobne povezanosti.