Ginekologija i opstetricija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 11777 | Broj poruka: 85227

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


klamidija


Autor Poruka

anita

11.01.2002. 08:54

Poštovana dr.Kupešić,
na zadnjem ginekološkom pregledu urađen mi je bris na klamidiju koji je bio pozitivan.Nakon UZV-a doktor je napisao (citiram):Ispod desnog jajnika vs.manji saktosalpinks...desna adnexa skraćena...,molim Vas da mi odgovorite što to u stvari znači (da li su to nepovratna oštećenja uzrokovana klamidijom) kao i da li je to mogući uzrok tupoj boli koju opetovano osjećam već par mjeseci na LIJEVOJ strani od područja jajnika do bubrega.Prepisana mi je terapija Sumamedom (i partneru) kao i Geonistin vaginalete te kontrola za 3 tjedna.
Unaprijed zahvaljujem na odgovoru kao i na Vašem trudu koji ulažete da bi ove stranice ovako predivno funkcionirale.

Doc dr. sc. S. Kupešić

12.01.2002. 13:44

Poštovana,
Zahvaljujem na lijepim riječima za naše stranice. Klamidijska infekcija i promjene koje osjećate govore u prilog adhezivnih promjena (priraslice) koje se nerijetko javljaju kao posljedica ovog tipa upale. Terapija koju ste primili smatra se dostatnom za terapiju klamidije. Ipak, valjalo bi provjeriti da li je došlo do izliječenja, te ponoviti ciljani bris na klamidiju otrpilike tri do četiri tjedna nakon prekida antibiotskog liječenja. Ukoliko planirate trudnoću i nećete ostvariti željeno začeće tijekom godinu dana ekspozicije (pokušaja da ostvarite trudnoću) proporučila bih da učinite laparoskopsku procjenu stanja na Vašim jajovodima jer ultrazvučni nalaz ukazuje na mogućnost trajnog oštećenja jajovoda (priraslice i sactosalpynx). Istim se zahvatom može učiniti i adhezioliza (odstranjenje priraslica) nakon čega se može provjeriti ishod operativnog zahvata i procjeniti njegov uspjeh ubrizgavanjem kontrasta kako bi se precizno odgovorilo na pitanje prohodnosti jajovoda).