Ginekologija i opstetricija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 11777 | Broj poruka: 85227

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


menstruacija?!


Autor Poruka

natasa

11.01.2002. 22:03

postovana doktorice, ne znam zapravo da li je ovo problem ili sta?!vec unazad tri mjeseca nesto mi se desava sa mensstruacijom, naime, pojavi se na otprilike ocekivani dan, traje jedan dan, i to vrlo oskudno i zatim prestane. zatim, nakon tri do cetri dana pocne opet i to vrlo obilno, obilnije nego inace. imam 26 godina, prosla sam vec razne preglede kako bih ostala trudna pa i propuhivanje jajovoda , pa mislim da li je moguce da se radi jos o siscenju nakon tog pregleda koji je bio povoljan...unaprijed se zahvaljujem i molim da mi pomognete
na hycosy-u sam bila prije tri mjeseca i od tada sam popila jednu turu clomifena, ali nista s nije desilo. sto jos moze biti razlog nezatrudnjivanju?????sve je ostalo u redu..
prioritet mi je ovaj put da mi kazete to o menstruaciji, zasto se javlja u dva "navrata"?
hvala
natasa

Doc dr. sc. S. Kupešić

12.01.2002. 13:35

Poštovana,
Najčešći uzrok ovakvog tipa krvarenja je hormonski poremećaj (uvjetovan relativnim manjkom progesterona u lutealnoj fazi m. ciklusa) ili postojanje unutarmaterničnog polipa (endometrijski polip): Prvi se uzrok otkriva hormonskom analizom i(određivanjem progesterona u drugoj fazi ciklusa), a drugi se može jednostavno otkriti transvaginalnim ultrazvučnim pregledom. Razlozi zašto niste ostali trudni nakon verifikacije prohodnosti jajovoda i uzimanja Clomifena mogu biti različiti,a osnovno je provjeriti nalaz spermiograma supruga i isključiti muški faktor, a ukoliko je ovaj nalaz uredan preporučilo bi se detaljno praćenje ovulacije i ev /nakon savjetovanja s liječnikom i vuida u Vašu dokumentaciju/ pokušati učiniti intrauterinu inseminaciju u specijaliziranoj ustanovi.