Ginekologija i opstetricija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 11777 | Broj poruka: 85227

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Funkcionalne ciste


Autor Poruka

Claudia

07.02.2002. 23:44

Postovana gospodo Kupesic
Kao prvo Vam zelim zahvaliti na Vasem brzom odgovoru i brizi za nas sto je prekrasna gesta koja nam jako puno pomaze u teskim i neizvjesnim situacijama.Htjela sam Vas jos jedino zamoliti,ako nije problem da mi napisete sta su funkcionalne ciste i koliko mogu biti opasne.Trenutno nisam u Hrvatskoj vec u inozemstvu i ne poznam ginekologa-prvi put idem tu na pregled zato bih zeljela znati Vase misljenje i savjet sta da radim ako su ciste u pitanju.

Jos jednom Vam od srca HVALA

Doc dr. sc. S. Kupešić

10.02.2002. 23:14

Poštovana,
Zahvaljujem na lijepim riječima. Funkcionalne ciste su cistične lezije koje nastaju zbog izostanka rupture (prsnuća) folikula te se shodno tome nazivaju folikularne ciste. One se prepoznaju kao vodene, jednostavne ciste različite veličine (ponekad i do 7 - 8 cm), glatke stijenke. Druga vrsta funkcionalnih cista su ciste žutog tijela koje nastaju zbog navale krvi u šupljinu folikula nakon ovulacije što rezultira stvaranjem ciste koja ima gusći sadržaj koji izgledom podsjeća na koprenu. Ove ciste također mogu imati različite veličine, a izgled zbog svoje bizarnosti katkada može zbuniti i iskusnog ginekologa i ultrasoničara. Smetnje koje pacijentice navode su izostanak, neredovitost menstruaicje, osjećaj nadutosti, pa sve do bolnosti u predjelu donjeg dijela trbuha. Najvećim se dijelom funkcionalne ciste samoizlječe (nastupom hormosnkih promjena koje uslijede s menstraucijskim krvarenjem desi se njihova regresija), a u slučaju da one perzistiraju savjetuje se primjena hormonske terapije (progestagena ili oralnih kontraceptiva). Važno je redovito, u tormjesečnim intervalima ponavljati ultrazvučne preglede kako bi se redovito pratilo stanje i efikasnost liječenja.