Ginekologija i opstetricija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 11777 | Broj poruka: 85227

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


gardnella vag./trudnoća


Autor Poruka

Dora

13.05.2002. 09:23

poštovana dr. Kupešić,

nalazim se u 13. tjednu trudnoće. Međutim, prije nego sam ostala trudna u brisu rodnice nađena mi je gardnella vag. koju sam liječila Clindamycin kremom 2% i Klavocinom. Nakon toga moja ginekologica prepisala je uzimanje Medazol tableta meni i mom suprugu.
U međuvremenu sam otkrila da sam u drugom stanju tako da nismo ni započeli terapiju Medazolom. Kako moj suprug u ni jednom slučaju nije liječen, sumnjam da mi je ponovno prenio bakteriju.
Naime zadnjih 7-10 dana imam iscjedak koji nije jako pojačan ali je žućkaste boje, lagano crvenilo rodnice kao i povrmeni blagi svrbež.
Moj problem je što se trenutno ne nalazim u Hrvatskoj, dolazim 14.06. i pitanje je da li smijem čekati još mjesec dana kako bi išla svom ginekologu s obzirom na trudnoću, da ne bi ta infekcija uzrokovala kakve probleme za plod?
Zabrinuta sam i unaprijed Vam zahvaljujem.
S poštovanjem,
Dora

Doc.dr.sc. Sanja Kupešić

13.05.2002. 14:35

Poštovana,
Infekcija gardnerellom vaginalis u trudnoći zahtijeva primjenu antibiotske terapije. S obzirom da ste u 13. tjednu trudnoće možete razmisliti o primjeni Klavocina, a ukoliko se vaginoza (infekcija Gardnerellom) ponovi iza 20. tjedna tada možete koristiti Metronidazol ili Klindamicin (sistemski te Metronidazol ili Danazol lokalno). Naime, energična terapija se savjetuje iz razloga što primjena samo lokalne /vaginalne terapije može pogodovati razvoju infekcije E. coli ili Enterokokom, koji mogu predstavljati opasnost za razvoj intraamnijske infekcije. U svakom slučaju savjetovala bih da tijekom trudnoće prilikom spolnih odnosa koristite prezervativ u svrhu zaštite od spolne infekcije.