Ginekologija i opstetricija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 11777 | Broj poruka: 85227

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Prsnuće folik.ciste


Autor Poruka

Nataša

13.01.2002. 21:40

Cijenjena dr. Kupešić!
Zbog iznenadnog prsnuća folikul.ciste na lijevom jajniku te krvarenja u trbušnu šupljinu, hitno sam operirana koncem studenog. Pri tom je
otkriven i odstranjen miom na maternici (veličine oraha) kao i fibrom na desnom jajniku (obe tube su uredna izgleda).
Imam 40 godina i do sada nisam zanijela. Prije operacije započela
sam s pretragama neplodnosti, a ultrazvuk nije pokazao ništa
od gore navedenog.
Zanima me:
1. Da li su navedene priraslice mogle ometati moje zanašanje?
2. S obzirom da je od operacije prošlo gotovo 2 mjeseca, kad bih mogla nastaviti s pretragama tj. obaviti pregled prohodnosti jajovoda?
3. Koliko će trajati natečenost i bolnost trbuha u predjelu ispod pupka?
Zahvaljujem na Vašem odgovoru i iskrene čestitke na izvrsnom forumu kojeg pratim mjesecima.

Doc dr. sc. S. Kupešić

15.01.2002. 16:16

Poštovana,
S obzirom na vašu životnu dob preporučila bih da što prije učinite tzv bazalne hormonske pretrage (između 3. i 5. dana ciklusa učinite FSH,LH,E2 i PRL, te 21. dana ciklusa progesteron) kako bi se ustanovila regularnost ovarijskog ciklusa i ustanovilo imate li ovulaciju. To je od presudne važnosti za daljnju obradu i liječenje neplodnosti. Kao drugo, valjalo bi ustanoviti postoji li kakvo odstupanje u nalazu partnera, te bi bilo uputno nakon tro do peto-dnevne apstinencije učiniti spermiogram. Nakon uvida u analizu sjemena Vašeg partnera Vaš će se liječnik odlučiti na koji će način (ukoliko će to smatrati potrebnim) ispitati prohodnost jajovoda (najčešće se ispituje pomoću ultrazvučne histerosalpingografije). Također smatram neophodnim da se učini detaljan ultrazvučni pregled (po mogućnosti 3D ultrazvukom) kako bi se procijenio oblik, volumen, izgled i prokrvljenost jajnika. Tek nakon ovakve detaljnije obrade moći će Vas se uputiti na ciljani oblik medicinski pomognute oplodnje (ili spontano zanošenje) koje će Vam dati najveće izglede za željeni uspjeh bez imalo gubitka dragocjenog vremena.