Ginekologija i opstetricija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 11777 | Broj poruka: 85227

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Gestoza


Autor Poruka

Marija

31.10.2001. 09:52

Poštovani,

Ljubazno Vas molim da mi odgovorite u slučaju moje sestre, u prvoj trudnoći je imala gestozu i enklapsiju bila je zadnja 3 mjeseca trudnoće u bolnici i sve je prošlo moglo bi se reći dobro, rodila je zdravu djevojčicu (prije 4 god.), ponovno je trudna u 5 mjesecu trudnoće u urinu ima 2+ bjelančevine, pretpostavljaju da je ponovno gestoza, da li će morati ponovno ići u bolnicu na promatranje ili može ostalih 4 mjeseca mirovati doma naravno uz radoviti pregled kod lječnice.
Ujedno Vas molim da mi pojasnite znaćenje te bolesti "gestoza".

Unaprijed zahvaljujem,
S poštovanjem

Doc dr. sc. S. Kupešić

01.11.2001. 20:23

Poštovana gospođo Marija,
Sadašnje stanje Vaše sestre navodi na oprez jer eklampsija u prethodnoj trudnoći može se ponoviti u svakoj narednoj trudnoći, tim više što se je već javila proteinurija . Eklampsija predstavlja kloničko toničke grčeve trudnice rodilje i praćena je gubitkom svjesti te predstavlja potencijalno pogibeljno stanje trudnice.
Veoma su važni podaci o dobi pacijentice, postojanju nekih kroničnih bolesnih stanja (bubrežne, jetrene bolesti i dr), povišenog krvnog tlaka i sl. Važno je napomenuti da se eklampsija češće javlja kod pacijentica koje nisu redovito kontrolirane u trudnoći, te služi kao pokazatelj zdravstvene zaštite trudnica. Stoga, savjetovala bih Vašoj sestri da se posavjetuje s ginekologom, jer gestoza i eklampsija u prethodnoj trudnoći navode na osobiti oprez u ovoj trudnoći. Preporučila bih hospitalizaciju zbog detaljne analize zdravstvenog stanja Vaše sestre i doplerskih mjerenja koja se trebaju obaviti već u ovoj gestacijskoj dobi. Svaka hipertnezija, neliječeni dijabetes melitus, bubrežna bolest i dr. zahtijevaju redovitu kontrolu tijekom trudnoće i uzimanje terapije (po potrebi antihipertenzivne terapije, aspirina, heparina i sl), uz redovito provođenje ultrazvučnih doplerskih pretraga kojima se treba ustanoviti valjanost uteroplacentne i fetalne cirkulacije.